ESTO-live: #võrgustikud – eesti teadlased välismaal

ESTO 2019
Copy

ESTO programmis on olulisel kohal kontaktide loomine ja võrgustike kohtumised. Sel korral toimuvad need Tallinnas, Telliskivi Loomelinnakus asuvas Erinevate Tubade Klubis. Otseülekanne algab esmaspäeval, kell 18.50.​

Paneel püüab lahti mõtestada «välismaa» mõiste muutumist polariseeritud maailma sümbolist selliseks kategooriaks, mis ärgitab paremini mõistma enda juuri ja siduma Eestiga ja Eesti heaks kõike head ja olulist, mis maailmas saadaval.

Vestlusringis osalevad teadlased peegeldavad erinevate põlvkondade arusaamu õppimisest ja teadustööst väljaspool Eestit. Paljudele kogenud teadlastele tähendas see hariduse saamist ja erialaseid kontakte vaid Eestist ida pool lähivälismaal tugeva vaimse surve tingimustes, mil kuvand välismaast oli äärmiselt vaenulik. Võimalused muud tüüpi kontaktideks olid ahtad, aga samas nii harivad kui ka šokeerivad.

Ülejäänud 5/6 maailma jaoks oli «välismaa» mõiste hoopis teistsugune. Täna oleme osa endisest «välismaast». Muutuste olulisus tuleb selgelt esile, kui jälgida kahel pool võrdlemisi väikest Läänemerd kujunenud erinevaid vaatekohti Eestile ja selle (mõtteloo) arengutele ning kuulata neid, kes on sündinud ja kasvanud vabas Eestis, kuid osa oma teadlase-elust veetnud väljaspool sünnimaa piire.

Vestlusringis osalevad:

  • Jüri Engelbrecht – Eesti teaduste akadeemia president (1994–2004), Tallinna tehnikaülikooli emeriitprofessor
  • Jaak Järv – Eesti teaduste akadeemia peasekretär, Tartu ülikooli orgaanilise keemia professor
  • Rein Taagepera – emeriitprofessor (politoloogia), California ülikool Irvine’is ja Tartu ülikool
  • Raimo Raag – Uppsala ülikooli soome-ugri keelte professor
  • Kadi-Liis Saar – Cambridge’i ülikooli doktorikraad biofüüsikas
  • Elo Madissoon – järeldoktorant Euroopa Bioinformaatika Instituudis

Modereerib Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere.

EV100 juubeliprogrammi kuuluva festivali ESTO 2019 teema on «Meie tulevik» ning sündmuste fookuses on noored. Sümboleid, olnut ja olevat tulevikuks lõimiv programm pakub arutelusid, uusi kontakte, mõtlemisainet, äratundmisrõõmu ja meelelahutust kõigile huvilistele. Nädalane festival leiab aset järjest kahes riigis – Soomes ja Eestis ning kolmes linnas – Helsingis, Tartus ja Tallinnas. ESTO 2019 toimub 27. juunist 3. juulini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles