Eestlased käivad fentanüüli Lätist ostmas (3)

Johannes Voltri
, reporter
Copy
Fentanüül ja karfentanüül.
Fentanüül ja karfentanüül. Foto: Lõuna Ringkonnaprokuratuur

Kaks aastat pärast fentanüüliga äritsenud kurjategijate gruppide vahistamist, esimese teadaoleva fentanüüli sünteesimislabori sulgemist ning kurjategijatelt pea kümne kilogrammi fentanüüli äravõtmist on Eesti sõltlastel nii raske siit ostmiseks ainet leida, et seda käiakse toomas Lätist.

Fentanüüli defitsiidiks muutumine tähendab ühtlasi, et Eestis langeb narkootikumi üledoosist põhjustatud surmade arv. Tänavu esimese viie kuuga on kohtuekspertiisi instituut tuvastanud 17 üledoosisurma, neist viis põhjustas fentanüül.

Mullu tuvastati esimese viie kuuga samuti 17 üledoosisurma. Veel 2017. aastal suri narkootikumi üledoosi esimese viie kuuga aga koguni 46 inimest, neist fentanüüli pärast 35.

Veelgi kontrastsem on olukord Virumaal. Kui selle aasta esimesel viiel kuul oli Virumaad teenindaval Karell Kiirabil üledoosi kahtlustusega patsiente viiel korral, siis eelmisel aastal oli see number 56 ja üle-eelmisel aastal 76.

Ka Narvat ja Narva-Jõesuud teenindav Narva kiirabi statistika näitab sarnast langustrendi. Seal oli see aasta vaid kolm üledoosiga seotud väljakutset, samas kui kaks aastat tagasi oli väljakutseid terve aasta peale 68.

Nii Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juht Rait Pikaro kui ka riigiprokurör Vahur Verte tõdesid, et nõudlus fentanüülide järele on praegu suurem kui pakkumine. Pikaro andmetel suudavad sõltlased fentanüüli lõpuks küll kätte saada, kuid vähemalt süstemaatiliselt ning laiahaardeliselt seda Eestis keegi praegu ei müü.

Ka Verte ütles, et praegu on fentanüülist peaaegu tühi. «Võrreldes kolme aasta taguse fentanüülituruga on täna pakkumise aspektist seis nagu öö ja päev.» sõnas ta.

Pikaro ja Verte sõnul on sõltlased sunnitud käima fentanüüli järel Lätis, esimesed signaalid varustusahela muutumisest saadi juba 2017. aasta varatalvel.

«Trend on praegu sama – kuna siin midagi väga saada ei ole, ajab häda härja kaevu,» lausus Verte, kuid lisas, et päris fentanüüliturismi vallandunud ei ole ja Lätist ostetavad kogused piirduvad mõne doosiga.

Verte tõi välja, et ka Läti on nüüd fentanüülile sõja kuulutanud, mille mõju ulatub samuti Eestisse.

Nii näiteks kirjutas Läti uudisteportaal TVnet kevadel, et Läti kriminaalpolitseinikud pidasid aprillis kinni seitse inimest ning konfiskeerisid rohkem kui kümme kilogrammi fentanüüli alamliiki karfentanüüli. Konfiskeeritud asjade seas oli veel kümme kilogrammi kuldehteid, sularaha, Bentley, Mercedez-Benzi ja BMW luksusautod ning mootorratas, mis olid tõenäoliselt ostetud narkoraha eest.

Karfentanüül on sada korda kangem kui sama kogus fentanüüli, 5000 korda kangem kui heroiin ja 10 000 korda kangem kui morfiin. Tihtipeale surevad karfentanüüli tarvitanud inimesed üledoosi tagajärjel. Et olukorda ilmestada - et tappa kogu Eesti elanikkond ehk ligi 1,4 miljonit inimest, on vaja vaid 20 grammi pulbrit.

Karfentanüül on Eestis sellel aastal põhjustanud nelja inimese surma, ühel korral oli tegu furanüülfentanüüliga, neljal korral metadooniga ning ülejäänud surmad olid põhjustatud amfetamiini, kokaiini, GHB või metkatinooni üledoseerimisest.

 
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles