Täna hommikul algas Utria dessant

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utria dessant 2008.
Utria dessant 2008. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna hommikul kell 9 alustasid 19 võistkonda Vaivara vallas suuskadel teekonda, mis lõpeb laupäeval hommikupoolikul lõpujooksuga.

11. Utria dessandi võistlejad on tänavu sisekaitseakadeemiast ja Üksikust Vahipataljonist, Kõrgemast Sõjakoolist, KV logistikakeskusest, Kirde piirivalvepiirkonnast, Kuperjanovi pataljonist ja Kirde kaitseringkonnast. Kaitseliidu malevatest on esindatud KL Järva malev  2 võistkonnaga. KL Alutaguse malevast on koguni 3 võistkonda, üks neist naisvõistkond.

Teine Utria Dessandil osalev naisvõistkond esindab Sakala naiskodukaitset.

KL Tartu malev osaleb Utria Dessandil 2 võistkonnaga, ühe võistkonnaga osalevad KL Tallinna, Sakala ja Viru malevad. Välisvõistlejaist osaleb, nagu igal aastal Soome reservohvitseride võistkond.

Rohkem kui ööpäeva jooksul peavad võistkonnad läbima trassil  Scoutspataljoni vastutegevuse tingimustes 12  kontrollpunkti, kus tuleb läbida takistusriba, hävitada linnalahingus kuulipildujapesa, visata granaati, luuremissioonil avastada ja kaardistada vaenlane.

Võistlusel on vaja  anda ka  esmaabi, visata nuga ja kirvest ning  paigaldada miine. Trassil läbitud ülesannete täitmine ei pruugi Utria dessandil selgitada võitjat, otsustavaks kujuneb sageli lõpujooks, mis algab laupäeva hommikul.

Utria Dessandi kohtunikud on «sinibaretid» Rootsist ja Soomest, peakohtunik aga USA maavägede atašee Eestis major Garrick M. Harmon.

17.-18. jaanuaril 1919  toimunud Utria dessant on Eesti mereväe kõige suurem dessantoperatsioon Vabadussõjas.

Selle eesmärk oli toetada maavägede liikumist Narva suunal. Dessandis osales 6 Eesti mereväe laeva eesotsas suurtükilaevaga «Lembit».

Võistkondade liikumist on võimalik jälgida väikese ajalise nihkega ERNA Seltsi koduleheküljel aadressil: www.erna.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles