Dessant tõi Valkla randa sõjakunstniku

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Kuna kapten Beattie viimistleb alati oma maale hiljem ateljees, jääb lugejaile tema eile Valkla rannas maalitud teos praegu nägemata.
Kuna kapten Beattie viimistleb alati oma maale hiljem ateljees, jääb lugejaile tema eile Valkla rannas maalitud teos praegu nägemata. Foto: Briti relvajõud

Samal ajal, kui Põhja-Eestis Valkla rannale paisatud Briti sõdurid tegid eile endale teed ja edenesid kaitseliitlaste abil sügavamale maismaa poole ning eemalt vaatasid seda pealt tähtsad härrad ja prouad, istus üks rahulik vormis onkel kõrvalise punast värvi putka ääres maha, pani molberti püsti ja hakkas lõuendile maalima.

See oli Tema Majesteedi relvajõudude sõjakunstnik, kapten James Hugh Beattie, kes tuli Kolga lahe äärde tegema Briti armee jaoks tööd ehk dessanti maalima.

See võttis tal umbes kolm tundi. «Siin olid mõned masinad. Siuh-viuh-siuh ja siis mõned jooned mere jaoks. Aga kui veokid maabusid ja lennuk lendas üle, siis üritasin selle õiges mõõdus saada, sest kui teed kõik liiga suurelt, näeb see totter välja. Seega pead üritama näidata mere mastaapi,» rääkis ta Postimehele.​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles