Et laulupidu saaks toimuda, on vaja... ka relvi! (4)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Eesti suursaadik USAs Jonatan Vseviov alles tõstab relva, samal ajal kui Iowa osariigi vabariiklasest senaator Joni Kay Ernst on selle juba palgesse saanud. Aga ameeriklannal on ka pikk sõjaväelase karjäär selja taga.
Eesti suursaadik USAs Jonatan Vseviov alles tõstab relva, samal ajal kui Iowa osariigi vabariiklasest senaator Joni Kay Ernst on selle juba palgesse saanud. Aga ameeriklannal on ka pikk sõjaväelase karjäär selja taga. Foto: Indrid Mühling

President Donald Trump lubas eelmisel aastal, et Eesti saab Ameerikalt parimad relvad, mida maailmas kunagi toodetud. Arteri esindaja käis oma silma ja käega veendumas, kas Trump bluffis, nagu paljud teda kahtlustavad, või pidas hoopis sõna, nagu ta skeptikute meelehärmiks on sageli pidanud.

Tallinna lennujaamas saabub korraga selge teadmine, et seekord ei oota ees tavapärane sõit Ameerikasse.

Meie reisiseltskond arutab asju, millest tavakodanik üldjuhul ei räägi, ei mõtle, ei kuule: kes on viimasel ajal millisel maailma kaitsemessil käinud, milliseid uusi relvi on turule tulnud, millised relvad on kõige paremad.

See veel puudus, mõtlen – mina, ja lähen nüüd relvi ülistama!

Mälus visandub hetkeks mullune pressikonverents Washingtonis Valges Majas, kus olin kajastamas Postimehele Balti presidentide visiiti ja kus USA riigipea Donald Trump talle omase üle-võlli-triumfiaalsusega teatas, et Ühendriikidelt kaitseabi soovivad Eesti, Läti ja Leedu ei pea kahtlema: nad saavad Ameerikalt relvi, mis on parimad. «The best weapons ever.» Minu kõrval seisnud Epp Ehandil, rahvusringhäälingu Brüsseli korrespondendil, oli silmis paras õud, kui me pilgud kohtusid: kuidas saab Trump üldse nii rääkida? Jutt on ju tapariistadest!

Nüüd siirdun aga ise koos Eesti kaitsevarustuse eest vastutajatega meile neid ever parimaid uusi relvi ostma. Ja mitte üht-kaht püssi, vaid kogu Eesti väele täiesti uut varustust. Tuhandeid automaate.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles