SDE toetus mitte-eestlaste seas on langenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus on mitte-eestlaste seas detsembrikuus langenud.

Muust rahvusest küsitletute seas on jätkuvalt ülekaalukalt populaarseim Keskerakond, kelle toetus on novembriga võrreldes tõusnud protsendipunkti võrra ehk 73 protsendile, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust. Vahemikus oktoobrist novembrini järsult viie protsendipunkti võrra oma toetust muude rahvuste seas tõstnud SDE toetus detsembris langes, kukkudes 15 protsendilt 14 protsendile.

Reformierakonna toetus muu rahvuse esindajate seas on jäänud sarnaselt novembriga viie protsendi tasemele ka detsembris.

Eestlaste seas on jätkuvalt populaarseim erakond Reformierakond, keda detsembris toetas 38 protsenti küsitletutest. SDE toetus eestlaste seas on – nagu ka novembris – 24 protsenti.

Ka Isamaa ja Res Publica Liidu toetus eestlaste seas on detsembris sama mis novembris ehk 19 protsenti. Keskerakonna toetus on novembriga võrreldes langenud 11 protsendilt kümnele protsendile.

Uuringu kohaselt oli detsembris kõigi küsitletud kodanike toetus Reformierakonnale 33 protsenti (novembris 31 protsenti), Keskerakonnale ja Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) võrdselt 22 protsenti (novembris vastavalt 23 ja 24 protsenti) ning IRLile 16 protsenti. Toetus IRLile on püsinud muutumatult viimased neli kuud.

TNS Emor küsitles 778 valimisealist kodanikku ajavahemikus 23. novembrist 14. detsembrini. Detsembris oli  «ei oska öelda» vastanute osakaal  29 protsenti.

Erakondade toetusprotsendid on arvutatud ainult nende vastanute põhjal, kelle vastustest ilmneb erakondlik eelistus – seega «ei oska öelda» vastanute protsent on elimineeritud. Selline uuringuandmete näitamisviis muudab erakondade toetusprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega ja võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleksid toimunud uuringu küsitlusperioodil ja samade kandidaatide vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles