USAs on head majandusajad, kuid riigis tajutakse rahvusvahelise julgeolekuolukorra pinevnemist

Postimees
Copy
Jonatan Vseviov.
Jonatan Vseviov. Foto: Mihkel Maripuu

Ameerika Ühendriikide presidendivalimiste kuldtõde on, et ameeriklased valivad rahakotiga ja kui riigi majandusolud on head, ei soovi nad enamasti ka juba ametis olevat presidenti välja vahetada.

Kuna praegu on USAs majanduslikult hea periood, võib see tähendada ka president Donald Trumpile teist ametiaega. Kuid horisont ei ole USAs siiski ei Trumpi ega riigi jaoks tervikuna pilvitu. Olukorda analüüsis raadio Kuku saates «Neeme Raud. Siin» Eesti suursaadik USAs Jonatan Vseviov.

«Ameerika majandus on ületanud ootusi juba päris pikka aega. Eksperdid ennustavad peatset kui mitte langust, siis jahenemist. Aga seda jahenemist ei ole kusagil Ameerikas ringi käies veel oma silmaga näha. Ja kui vaadata kuidas käituvad ameeriklased, mida nemad oma situatsioonist arvavad, siis üldiselt nii optimistlikku suhtumist majandusolukorda kui täna, mina ausalt öeldes ei mäleta. Võibolla saab paralleele tuua ainult hiliste 1990. aastatega, kus oli samamood kõrge optimism ja arvamus, et elu läheb kogu aeg ja pöördumatult paremaks,» rääkis Vseviov.

Peamine erinevus 90. aastatega on ent selles, et tajutakse väga hästi, et maailm on pilvi täis. Eks seegi ole Vseviovi hinnagul üks selgitus miks USA sisepoliitilised arutelud on hetkel nii intensiivsed.

«Tajutakse, et julgeolekupoliitiline olukord muutub iga päevaga maailmas pehmelt öeldes keerulisemaks. On tagasi jõutud ajastusse, kus suurriigid mängivad rolli ja mängib rolli ka suurriikide vaheline jõupoliitika. Ükskõik kas olla demokraat või vabariiklane, ühesuguste või teistsuguste poliitiliste vaadetega, tajutakse, et julgeolekupoliitika on tagasi. Tajutakse, et vaatamata sellele, et ajalehtede esikaasi terrorismi vastase võitluse uudised enam ei täida. Et kõik need väljakutsed ja ohud, mida 9/11 ameeriklaste jaoks nii selgeks tegi, ei ole kusagile kadunud. Ka majandusliku olukorra suhtes ollakse mures selle osas, mida võib tuua tulevik, vaatamata et praegu läheb kõik väga hästi.»

USAs on tajuda suursaadiku sõnul pinget, muret ja fokuseerumist. See ei ole tingimata halb, kui ühiskond püüab leida väljakutseid, mis võivad tema positsiooni nõrgestada. Eriti kui võrrelda seda naiivse peataolekuga, kus arvatakse, et julgeolekupoliitika ja majandusmured ongi kuidagi maailmast kadunud.

Suursaadik Jonatan Vseviovi intervjuud raadio Kuku saatele «Neeme Raud. Siin» saab kuulata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles