1990. aastate alguses oli taasiseseisvunud Eestile Lääne relvaturg suletud (1)

Postimees
Copy
Ingvar Pärnamäe.
Ingvar Pärnamäe. Foto: Liis Treimann

Raadio Kuku saates «Neeme Raud. Siin» räägiti Eesti selle nädalasest relvaostust: USAs, Iowa osariigis asuvast relvatehasest LMT osteti 75 miljoni eest käsirelvi.

Uued relvad, millele on nimeks pandud RAHE R-20 hakkavad asendama seni kasutusel olnud automaate, mis osteti 90. aastatel Iisraelist.

Varem kaitseministeeriumi kasteinvesteeringute asekantslerina töötanud, nüüd kaitsefirmat Milrem juhtiv Ingvar Pärnamäe selgitas saates: «Eesti tollal, 90. aastatel, oli sellise välja kuulutamata embargo all Lääne riikide poolt. Kuna Eesti oli just äsja iseseisvaks saanud, siis kõik vaatasid, mis selle riigiga üldse saab. Selge, et sellisele riigile, kus riiki veel polnud olemaski struktuuride mõttes, relvamüüki piirati päris tugevalt. Oli olemas põhimõtteliselt ainult kaks riiki omal ajal, kes olid valmis Eestile üleüldse midagi müüma – Iisrael ja Lõuna Aafrika Vabariik.»

Otsus, et pikas perspektiivis peab Eesti saama osaks lääne turust ja kunagi ka NATO liikmeks, oli tollal juba langetatud. Aga kusagilt pidi oma riigi ja selle võimekuse arendamist kiiresti alustama. Ja Eesti sõlmiski lepingu Iisraeliga, kelle tarnitud relvi Eesti kaitsejõud seni kasutavad. Nüüd on ent aeg teha suur uuendus ja seepärast otsustas Eesti otsida uute relvade ostmise võimalust Lääne turult ja nii algaski koostöö USA firmaga LMT, kes Eesti poolt väljakuulutatud hankel osales.

Pikemalt kuulake maailma relvaturust ja Eesti ostudest sellelt siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles