Ratas: peame töötute energeetikute ümberõppeks leidma mudeli (1)

BNS
Copy
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Peaminister Jüri Ratas ning majandus- ja taristuminister Taavi Aas külastasid teisipäeval Ida-Viru suuremaid tööandjaid Eesti Energiat ja Enefit Energiatootmist ning arutasid lahendusi, mis aitaksid piirkonna elanikel muudatustega paremini kohaneda.

Ratas tõdes, et kliimamuutuste leevendamise vajadus mõjutab energeetikat terves maailmas ning loomulikult tuleb ka meil Eestis neile muutustele vastutustundlikult ja piisavalt kiiresti reageerida. Ta lisas, et uus lähenemine põlevkivi kasutamisele ei sünni üleöö, kuid me peame võtma selgelt suuna suurema keskkonnahoiu ja põlevkivi parema väärindamise poole.

«Ülemineku juures peame säilitama tasakaalu sotsiaal-, majandus- ja keskkonnahuvide vahel ning hoidma sektoris hõivatud inimeste unikaalseid oskusi ja kogemusi,» lisas peaminister.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas lubas Narva elektrijaamadele taastuvenergia tootmiseks riigisisest toetusskeemi.

«See tõstab elektriturul Narva jaamade konkurentsivõimet ning aitab Eesti Energial omanikuna kiirendada üleminekut põlevkivielektritootmisest õli tootmisele,» ütles Aas, lisades et viimane on oluliselt kõrgema lisandväärtusega ja konkurentsivõimelisem ärisuund.

«Samuti aitab selline lähenemine leevendada põlevkivi kaevandamise mahu järsku vähenemist. Kindlasti peame kiirete ja lühiajaliste lahenduste kõrval silmas pidama ka pikka vaadet ning energia- ja kliimaeesmärke,» kinnitas Aas.

Ratas lubas kohtumisel ametiühingutega ja töötukassa esindajaga, et riik jätkab Ida-Virumaa abistamist.

«Peame koostöös ametiühingute ja tööandjatega panema paika järkjärgulise mudeli, millega toetaksime energeetikavaldkonnas tööta jäävaid inimesi uute töökohtade leidmisel ning ümberõppel. Samuti peame silmas pidama Eesti põlevkivisektori tulevikku, mõeldes selle maavara suuremale väärindamisele ja keskkonnasõbralikumale kasutamisele ka edaspidi,» ütles Ratas.

Ta lisas, et riigi eelarvestrateegia arutelu käigus otsustas valitsus suurendada Ida-Virumaa programmi eelarvet 1,6 miljoni euro võrra, ning see ulatub perioodil 2019-2023 kokku 20,2 miljoni euroni.

«See kava kutsuti ellu eelkõige eesmärgiga tõsta Kirde-Eesti piirkonna majandusaktiivsust, parandada selle elukeskkonda ja aidata luua siinses tööstuses kõrgepalgalisi töökohti. Tööstusettevõtete investeeringute toetusmeetmega on juba toetatud üle 70 kõrgepalgalise töökoha loomist ning ootel on veel mitu projekti. Samas on nii efektiivne põlevkivi kasutus kui ka kõrgepalgaliste töökohtade loomine muudes tööstusvaldkondades võimalikud ainult läbi õpihimuliste töötajate,» rääkis peaminister.

Arutelu käigus lepiti kokku, et võimalike lahenduste leidmiseni aitab jõuda kolmepoolne kohtumine, kuhu oleks kaasatud Eesti Energia juhtkond, ametiühingud ja valdkonnaga seotud ministrid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles