Rassism rahvusvahelises koolis päädis direktori lahkumisega

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Majanduse õpetaja Viateur Nkurunziza Tallinna Euroopa Kooli õpetajate toas.
Majanduse õpetaja Viateur Nkurunziza Tallinna Euroopa Kooli õpetajate toas. Foto: Erakogu

Paar nädalat enne kooliaasta lõppu laekus haridusministeeriumile kiri rassismijuhtumist ühes Eesti juhtivas rahvusvahelises koolis.

Nimelt oli 14-aastane Tallinna Euroopa Kooli õpilane Tom (nimi alaealise kaitseks muudetud) õppeasutuse ainsat mustanahalist õpetajat Viateur Nkurunzizat juba septembrist alates tema nahavärvi pärast mõnitanud. Kirjast nähtub, et õpetaja oli korduvalt rääkinud sellest nii nooruki vanemate kui ka koolidirektori Riccardo Lariniga, kuid mõnitamisele ei tulnud lõppu.

«Terve kooliaasta vältel tegi Tom minu poole loomahääli ja segas majanduse tundi, isegi kuni tänase päevani,» kirjeldas õpetaja olukorda haridusministeeriumile, kes kooli peab.

Lisaks häälitsemisele kutsus õpilane õpetajat korduvalt neegriks, mis on tumedanahalise jaoks teadagi äärmiselt solvav.

«Et tunnid saaksid normaalselt peetud, pidin Tomi tihti klassiruumist välja saatma,» kirjutas õpetaja ning lisas, et mõnikord juhtus seda 45-minutilise tunni jooksul kaks-kolm korda. «Seegi ei töötanud, kuna ta jätkas vana viisi kohe, kui oli tagasi klassiruumis.»

Selle asemel, et Tomi sobimatu käitumise eest karistada, sai noormees esialgu aga hoopis preemiat. Nimelt otsustas kooli juhtkond, et õppeaasta viimastel nädalatel ta Nkurunziza tundi enam tulema ei pea ning ka tema kehvavõitu majanduse hinne läheb e-koolis kustutamisele.

Copy
Tagasi üles