Ruussaar rahaskandaalist: parteid kardavad uut Tarandit

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand ja Kadri Must Keskerakonna valimispeol Salme kultuurikeskuses mikrofoni pärast kemplemas.
Indrek Tarand ja Kadri Must Keskerakonna valimispeol Salme kultuurikeskuses mikrofoni pärast kemplemas. Foto: Toomas Huik

Ajakirjanik Ainar Ruussaare hinnangul võis erakondi ajendada ideoloogia-sihtasutustele sadu tuhandeid maksumaksjate eurosid suunama kartus, et keegi võib valimistel taas n-ö Tarandit teha ja kerge vaevaga neilt suure hulga hääli ära röövida.

«Kas selle kõige taga ei ole erakondade hirm, et nende positsioon hakkab ühiskonnas nõrgenema ehk metsik hirm Tarandi tegemise vastu?» küsis Ruussaar Kuku raadio «Keskpäevatunni» saates, viidates Indrek Tarandi eurovalimiste kampaaniale.

«Keegi kusagilt tuleb ja saavutab positsiooni, ilma et tal oleks taga think tank, riigi raha või selgesilmalist maailmavaadet,» kirjeldas ta kartust, vihjates, et taolised parteide juures tegutsevad MTÜd saaksidki siis tegeleda maailmavaate propageerimisega.

Ärimees Rein Kilk leidis aga, et nii palju kui tema on poliitikutega rääkinud, ei ole keegi esitanud selget plaani, kuidas demokraatiat levitama minna, küll aga on neil hingel raha.

«Praegu käib jutt sellest, kuidas raha saada, mitte mis see sisuline töö oleks. Võib-olla olekski olnud ausam välja öelda, et erakondadele oli lihtsalt raha vaja,» ütles ta.

«Öelda, et sellest ei tule ots-otsaga kokku ja paneme juurde miljon eurot,» soovitas Kilk.

Ruussaar aga meenutas Indreku venna Kaarel Tarandi ideed, et erakondi võiks rohkem rahastada liikmemaksudest.

«Kui mul on maailmavaade ja liitun sellesse uskudes mingisuguse seltskonnaga, on see erakond, klubi või korporatsioon, siis ma maksan selle maailmavaate toetuseks liikmemaksu, olles selle klubi liige,» kirjeldas ta loogilist olukorda.

«Reformierakond deklareerib, et neil on 10 429 liiget. Kui iga parteilane, kes usub selle erakonna tulevikku, maksaks korralikku liikmemaksu nt 5 eurot kuus , siis iga kuu saaks Reformierakond 52 145 eurot,» arvutas ta.

Kui vanasse rahasse ümber arvutada, siis teeks see aastas peaministripartele ligi 10 miljonit krooni. «Metsik raha selleks, et erakonda ainuüksi liikmemaksudest majandada,» lisas Ruussaar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles