Interpoli ülemaailmne operatsioon päästis tuhandeid soomuselisi, karvaseid ja sulelisi

Copy
Ecuadori keskkonnapolitsei konfiskeeris eluslooduse kaubitsejatelt kilpkonna.
Ecuadori keskkonnapolitsei konfiskeeris eluslooduse kaubitsejatelt kilpkonna. Foto: / AP / Scanpix

Politseijõud üle maailma on konfiskeerinud tuhandeid ebaseaduslikult omandatud eluslooduse liike ning arreteerinud ligi 600 eluslooduse kaubitsemises kahtlustatavat inimest.

Interpol koostöös Maailma Tolliorganisatsiooniga (WCO) viis läbi operatsioonid 109 riigis. Läbi luure tuvastati enneaegselt kriminaalide kaubitsemisteekonnad ja kogunemiskohad ning kohalikud julgeolekujõud viisid tuvastatud kohtades läbi haaranguid.

Riikidevahelist operatsiooni juhiti Singapuri peakontorist. Operatsiooni koodnimega «Kõuepall» sihtmärk oli takistada riikidevahelisi kuritegevusvõrgustikke, mis lõikavad kasu eluslooduse smugeldamisest. Tegemist oli Iterpoli kolmanda omalaadse operatsiooniga.

Interpoli pressiesindaja sõnul on vahistatud 582 kahtlusalust, kuid eeldatavasti lisandub lähipäevadel veel arreteerimisi.

Konfiskeeritud loomade seas oli 23 primaati, 30 kaslast, üle 4300 linnu, pea 1500 roomajat ning ligi 10 000 kilpkonna. Interpol konfiskeeris ka 545 kilogrammi elevandiluud, 440 elevandikihva, 1,7 tonni taimi ning palju muud.

Indias eluslooduse kaubitsejatelt konfiskeeritud lõvikutsikas. 
Indias eluslooduse kaubitsejatelt konfiskeeritud lõvikutsikas. Foto: / AP / Scanpix

Tänu veebijuurdlusele arreteeriti Hispaanias 21 kahtlusalust. Itaalias juhatas sarnane juurdlus politseinikud 1850 linnuni.

«Eluslooduse kuriteod ei röövi ainult meie keskkonnast resursse. Need kuriteod jätavad jälje meie ühiskonda läbi vägivalla, rahapesu ja pettuste,» ürles Interpoli peasekretär Jürgen Stock.

Interpoli sõnul näitab konfiskeerimiste arvu vähenemine, et pingutused kannavad vilja. «On ülimalt oluline, et me peatame kurjategijaid, kes kasutavad ära meie taimi ja loomi ning rikuvad meie planeedi jätkusuutlikust,» ütles ohustatud liikide kaitsmisega tegeleva organisatsiooni CITESi peasekretär Ivonne Higuero.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles