Austraalias üles kasvanud eesti tüdruk: uhke tunne on eestlane olla (1)

Kerttu Kirjanen
, suvereporter
Copy
Ella Scott laulupeol (paremalt teine)
Ella Scott laulupeol (paremalt teine) Foto: Ella Scott

Austraalias sündinud, kuid eesti juurtega Ella Scott peab lugu eesti kultuurist ja keelest. Tänavu laulupeol osalenud tüdruk tunneb uhkust, et saab end eestlaseks nimetada.

18-aastane Ella Scott sündis ja kasvas Austraalias, aga tema juured ulatuvad Eestisse. Ema on talle alati rääkinud, kuidas vanavanemad sõja ajal põgenedes Austraaliasse jõudsid. Ema on Ellale ka väiksest saati eesti keelt õpetanud ning seetõttu räägib ta meie keelt puhtalt ja ladusalt.

Esimest korda, kui ta Eestis käis, Ella ei mäletagi. Ta oli siis veidi üle kahe aasta vana. Mäletab vaid seda, kuidas toona sugulastega maakohas mängis. Eestis on ta käinud seitse korda ning tavaliselt viibib ta siin korraga kaks-kolm nädalat.

Selle aasta veedab Ella Eestis. Ta on siin vahetusõpilasena Kiili Gümnaasiumis. Järgmisel aastal on tal plaan astuda Sydney Ülikooli.

Eestit, kuhu ta juured ulatuvad, peab Ella väga tähtsaks. «See on mulle nii oluline. Eesti on alati olnud suur osa minu elust. Ema on minuga alati eesti keeles rääkinud, ma olen rahvatantsutrennis käinud ja laulukooris laulnud,» rääkis Ella. Laulma hakkas ta juba aastasena.

Rahvatantsus ja laulukooris käib ta Eestis olles Kiilis. Austraalias käib Ella laulmas ja tantsimas eestlaste kogukonna majas, kus on tantsurühm Virmalised ja laulukoor Lõke. Lõke sündis Sydneys 1997. aastal ja selle repertuaar koosneb nii traditsioonilisest kui ka kaasaegsest Eesti muusikast, sekka ka kohalike heliloojate kaasaegseid laule.

Laulupeol osales Ella juba teist korda, eelmine kord oli 2014. aastal. Pealtvaatajana on ta laulupeol mitu korda käinud.

Vahetusõpilaseks tuli Ella seepärast, et tahab elada Eesti elu. «Mõtlesin, et väga lahe oleks siia tulla ja siin elada. Lisaks tahtsin keeleoskust parandada,» ütles neiu.

Eestimaa tähendab tema jaoks kultuuri, kodu ja peret. «See on lihtsalt nii tähtis. Eriline tunne on öelda, et oled eestlane. Isegi laulupeol mõtlesin ma, et see on nii eriline üritus. Meid on ju nii vähe maailmas ja mina olen üks nendest, kes saab öelda, et olen eestlane. See on nii uhke tunne,» rääkis neiu õhinal. «Eesti keel ja kultuur on mulle väga kallid.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles