Donbassi lennuõnnetus tuletab Eesti piloodile meelde tema enda riskantse lennu (5)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Piloot Taavi Maran töötab praegu ühes maailma suuremas kaubalennufirmas.
Piloot Taavi Maran töötab praegu ühes maailma suuremas kaubalennufirmas. Foto: Erakogu

Viis aastat tagasi lasti Ida-Ukrainas puhkenud sõja ajal kogemata alla Malaisia reisilennuk, mille pardal hukkus 298 inimest. Eestlasest piloodi Taavi Marani paneb see lugu alati sisemiselt võpatama, sest jälle jõuab teadvusesse riski suurus, mille ta oli ise võtnud kaks kuud varem, kui lendas juba sõja haardes Donetskisse.

«Selle katastroofi järel tundub meie enda lend tagantjärele võrdlemisi riskantse ettevõtmisena,» tunnistab Maran (34) viis aastat hiljem.

Donetskis ootab klient

Eesti lennuakadeemia lõpetanud ja praegu ühes maailma suuremas kaubalennufirmas töötav Maran oli 2014. aasta kevadel palgal firmas, mis tegi äriklassi reaktiivlennukitega tellimuslende endise Nõukogude Liidu riikide rikastele klientidele. Ta oli tavalisest reisilennukist väiksema ärireaktiivlennuki Beechcraft 400A Beechjet teine piloot, kes sai 6. mail Armeenia pealinnas Jerevanis telefonikõne, et tuleb kiiresti lennata Ida-Ukraina suurimasse linna Donetskisse kliendile järele.

2014. aasta 6. maiks oli Donetski oblastis ja kõrvalasuvas Luganski oblastis juba kolm nädalat kestnud Ukraina võimude terrorismivastane operatsioon kohalike separatistide vastu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles