Alternatiivmeditsiini usku arst jättis ema soovist hoolimata lapse vaktsineerimata (23)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Perearst Martin Ruumet talvel 2019 oma vallandamise päeval Balti Jaamas Tallinn-Tartu-Valga rongile suundumas. Enne rongile astumist andis ta Radarile intervjuu. Vasakul ajakirjanik Piia Osula. 
Perearst Martin Ruumet talvel 2019 oma vallandamise päeval Balti Jaamas Tallinn-Tartu-Valga rongile suundumas. Enne rongile astumist andis ta Radarile intervjuu. Vasakul ajakirjanik Piia Osula. Foto: Radar

Meditsiinivaldkonna ekspertidest koosnev komisjon leidis, et omal initsiatiivil kolmekuulise imiku vaktsineerimata jätnud perearst Martin Ruumet pani sellega ohtu lapse tervise.

2000. aastal Tartu Ülikooli arstiteaduskonna lõpetanud ja aastaid mitmel pool Eestis perearstina töötanud Martin Ruumeti nimi sai paljudele eestlastele tuntuks tänavu veebruaris, kui ETV saade «Pealtnägija» ja Kanal 2 «Radar» kirjeldasid MMSi-usku ja vaktsiinivastase perearsti kahtlasevõitu töövõtteid. Mõni aasta tagasi jõudis Ruumet samal põhjusel ka terviseameti radarile, pärast mida pole amet talle enam perearstide ajutise asendamise tööd lubanud ega pakkunud. Sellegipoolest töötas Ruumet veel veebruaris Keilas perearsti asendajana.

Vähe sellest, et Ruumet sotsiaalmeedias vaktsiinivastaste grupis praegugi aktiivselt sõna võtab ja huvilistele nõu annab, hiljaaegu arutas sotsiaalministeeriumi all tegutsev tervishoiu kvaliteedi hindamise eksperkomisjon kaebust, mille esitas Ruumeti kohta üks lapsevanem.

Märtsi lõpus kogunenud komisjon andis arsti tegevusele hävitava hinnangu: vastsündinu omal initsiatiivil vaktsineerimata jätnud Ruumet pani sellega lapse elu ohtu. «Tervisekaardi andmeil ei esinenud lapsel konkreetseid vastunäidustusi vaktsineerimiseks,» leidis komisjon. Sellegi poolest jättis Ruumet lapsele kolmandal elukuul vaktsiini tegemata, ehkki seda tulnuks teha vastavalt riiklikule immuniseerimiskavale.

Seda näeb ette ka ministri määrusega kehtestatud tööjuhend perearstidele. Veelgi enam, vaktsineerimist soovis ka lapse ema.

«Vaktsineerimine jäeti tegemata, vaatamata lapsevanema soovile ja vastunäidustuse puudumisele. Sellega seadis XX (Ruumet - toim) ohtu lapse tervise ja soodustas vaktsineerimisega välditavate nakkushaiguste levimise võimalust,» sedastas komisjon.

Millega põhjendab Ruumet oma otsust beebi vaktsineerimata jätta?

«Arstidel on selleks aeg-ajalt ikkagi õigus. Inimene võib ju soovida ka igasuguseid ravimeid, operatsioone või muid meetmeid, mis arstide käsutuses on. Aga see ju ei tähenda, et arst peaks patsiendi soovile ilmtingimata järele andma,» ütleb Ruumet. 

«Konkreetsel juhul ei soovinud see inimene esialgu lugedagi informatsiooni (vaktsiinikahjustuste kohta – H.M.), mida ma talle anda tahtsin. Ta ütles, et ta teab ja oli väga enesekindel. Ma ei saa lubada, et inimene kahjustab end või oma lähedast selle enesekindluse tõttu. »

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles