Videoeksperiment: millised turvavööd on bussides ja kas need mahuvad reisijale ka ümber?

Copy

Eile sõitsid Postimehe ajakirjanik ja fotograaf kaasa erinevate bussifirmade juhuslikult valitud bussides, et kontrollida millised turvavööd seal on ja kas need veidi suuremale reisijale üldse ümber mahuvad. 

Postimehele laekus pärast möödunud nädala bussiõnnetust mitmeid vihjeid, et suuremat kasvu inimestele ei mahugi paljud busside turvavööd ümber. Samuti on tekitanud küsimusi, kas madal, vaid piha ümber käiv kahepunkti turvavöö üldse suudab õnnetuse korral peavigastusi ära hoida.

«Isikikult sain näo-lõualuude murrud, kuna tukkusin ja une pealt lõin pea vastu eesolevat istet. Ma pole ka väga kindel kas see madal turvavöö oleks minu pea liikumist pidurdanud,» ütles õnnetuse ajal bussis viibinud Eva Vakra.

Postimees käis videoeksperimendi raames sõitmas Atko, GoBusi, LuxExpressi, MK Autobussi ja Taisto bussidega. Kuigi turvavööd olid kõikides bussides olemas, olid kõikides küll seadusega igati lubatud, kuid sellegipoolest turvalisuse vaatepunktist vähem tõhusamad kahepunkti turvavööd. Ajakirjanik proovis kõikides bussides, kas turvavöö laseb õnnetuse korral peal vastu eesistet lennata ning on ilmne, et selline turvavöö peavigastuste eest täielikult kaitsta ei suuda.

Nii Go Busi kui MK Autobussi esindajate sõnul kõigis bussides turvavööd selliselt, nagu tootja on need ette näinud, kuid mõnedes nende bussides on kasutusel ka kolmepunktilised turvavööd täies ulatuses.

Taisto Liinide ja Lux Expressi esindajate sõnul on nende bussides kasutusel kahe- ja kolmepunktilised turvavööd vastavalt kehtivatele nõuetele sõltuvalt istekohast ning Atko jättis Postimehe päringule sootuks vastamata.

«Kahe punkti turvavööd on lubatud istmetel, mille ees on teine iste. Kolme punkti turvavööd peavad olema istmetel, mille ees teist istet ei ole,» sõnas maanteeameti ühistranspordi osakonna juhtivekspert Mika Männik, kuid ei kommenteerinud, kuidas need suudavad õnnetuse korral peavigastuste eest kaitsta.

Vaata lähemalt videost, kuidas mahuvad eri bussifirmade turvavööd reisijale ümber ja millises seisus on busside turvavööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles