Tursapüügile tõmmati aasta lõpuni pidurit

BNS
Copy
Tursk. Foto on illustratiivne.
Tursk. Foto on illustratiivne. Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Komisjon kuulutas välja erakorralised meetmed Läänemere idaosa kahanevate tursavarude kaitseks, millega on tursa töönduslik püük suuremas osas Läänemerest aasta lõpuni keelatud.

Keeld jõustub kohe ja kehtib kuni 31. detsembrini. Püügikeeld hõlmab kõiki kalalaevu ja seda kohaldatakse suurima kalavaruga Läänemere piirkondades ehk 24.-26. alarajoonis, välja arvatud mõned erandid, teatas Euroopa Komisjon.

Pidades silmas, et liikmesriikide võetud meetmed ei taga ühtset lähenemisviisi kõigis Läänemere idaosa tursapopulatsiooni esinemispiirkondades ning et mitte kõik liikmesriigid ei kavatse võtta siseriiklikke meetmeid, on komisjon otsustanud, et täiendavate erakorraliste meetmete võtmine on põhjendatud.

Komisjon ja liikmesriigid vaatavad pikaajalise tegevuse vajaduse uuesti läbi aasta teises pooles, kui ministrid kogunevad arutama järgmise aasta püügivõimalusi.

Komisjoni teatel kinnitas hiljutine teaduslik analüüs, et Läänemere idaosa tursavarud on kiirelt kahanemas, mille tõttu need võivad hävineda, kui meetmeid ei võeta. Seetõttu on rahvusvahelised teadusasutused teinud ettepaneku, et olukorra muutmiseks tuleks püük täielikult lõpetada.

Teadlaste nõuannete kohaselt on tursa lubatud kogupüüki Läänemere idaosas juba alates 2014. aastast igal aastal vähendatud, algselt 65 934 tonnilt 24 112 tonnile 2019. aastal.

Ühise kalanduspoliitika raames võib komisjon liikmesriigi põhjendatud taotluse korral või omal algatusel võtta erakorralisi meetmeid, et leevendada mere bioloogiliste ressursside kaitset ähvardavat tõsist ohtu. Neid meetmeid võib kohaldada maksimaalselt kuue kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles