Saaremaal avastati ohtlik võõrliik verev lemmalts

Postimees
Copy
Keskkonnaamet sai esmaspäeval esimest korda teate vereva lemmaltsa (Impatiens glandulifera) leidmisest Saaremaal.
Keskkonnaamet sai esmaspäeval esimest korda teate vereva lemmaltsa (Impatiens glandulifera) leidmisest Saaremaal. Foto: Gottfried Czepluch / imago images / Gottfried Czepluch / Scanpix Baltics

Keskkonnaamet sai esmaspäeval esimest korda teate vereva lemmaltsa (Impatiens glandulifera) leidmisest Saaremaal, kirjutab Saarte Hääl.

Sõrve poolsaarelt Lõu külast tulnud teade on keskkonnaameti Lääne regiooni looduskaitse juhtivspetsialisti Kadri Hänni sõnul tõepoolest esimene teade Saare- ja Muhumaalt. «Arvestades kuivõrd kiiresti see liik levib, ei ole see kindlasti ainus leiukoht Saare maakonnas,» ütles Hänni. 

Verev lemmmalts (Impatiens glandulifera) kuulub invasiivsete ehk looduslikku tasakaalu ohustavate võõrliikide nimekirjadesse nii Eestis kui Euroopa Liidus. Kogu Euroopas hävitamisele kuuluv liik ohustab meie looduse mitmekesisust ja seeläbi ka haruldasi liike, kuna kasvab suurte ja tihedate kolooniatena, kust tõrjub välja kõik teised liigid. Seega ei tohi seda liiki enam kasvatada ka koduaias.

Verev lemmmalts on väga kiire levikuga üheaastane taim, mis võib kasvada kuni kolme meetri kõrguseks. Oma erakordselt ilusa välimuse, kõrge kasvu ja ilusate roosakas-lillade suurte õite tõttu on taim aianduses väga levinud. Eestis kasvavad veel looduslik liik õrn lemmmalts (kollase suure õie, õrna lehe ja varrega) ja võõrliik väikeseõiene lemmmalts (kollase pisikese õiega, väikest kasvu), kuid mis ei moodusta kunagi suuri tihnikuid nagu verev lemmmalts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles