Matti Maasikas Helme sõnadest: valitsusliige võrdleb Euroopa Liitu Nõukogude Liiduga (83)

Copy
Matti Maasikas
Matti Maasikas Foto: Tairo Lutter / Postimees

Välisministeeriumi asekantsler Matti Maasikas (Isamaa) küsis sotsiaalmeedia vahendusel peaminister Jüri Rataselt (Keskerakond) ja erakonnakaaslasest välisministrilt Urmas Reinsalult, kas Eesti välispoliitiline kurss on siseminister Mart Helme sõnu arvestades sama, mis varasemate valitsuste ajal.

«Vabariigi valitsuse liige võrdleb Euroopa Liitu Nõukogude Liiduga. Meie diplomaatidel on üha keerulisem rääkida, et poliitika pole muutunud,» kirjutas Maasikas Twitteris, suunates oma säutsu Ratase ja Reinsalu kontodele. Ta tõi eraldi välja siseministri edastatud sõnumi jagada Briti peaministriga kogemusi suveräänsuse taastamisel.

«Eesti välispoliitika on kahjuks üha rohkem muutumas sisepoliitika mängukanniks. Meiesugusel väikeriigil on siin eksimisruum olematu ja valearvestuse hind väga kõrge,» nentis riigikogu väliskomisjoni aseesimees, reformierakondlane Marko Mihkelson.

«Valitsus ei valitse iseennast,» märkis president Toomas Hendrik Ilves. Ta lisas, et seni, kuni Eesti valitsus ei distantseeru avalikult sellistest avaldustest, ongi see valitsuse ametlik poliitika. 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees ja siseminister Mart Helme tervitas teisipäeval Boris Johnsoni tõusmist Ühendkunigriigi peaministriks ning lisas, et on idaeurooplasena valmis uuele juhile jagama teadmisi, kuidas oma riigi suveräänsust taastada, tõmmates sisuliselt võrdusmärgi Eesti Nõukogude Liidust lahkumise ja brittide Euroopa Liidust lahkumise vahele.

«Eesti inimesed mäletavad raskusi, mis tuli ületada, et lahkuda liidust, mille liikmed me ei tahtnud kunagi olla. Me olime valmis taluma ka raskusi ja tagasilööke. Oma tee valimine ei tule kunagi ilma hinda maksmata. Soovin teile jõudu ja meelekindlust teie ees seisvates väljakutsetes. Olen alati valmis jagama kogemusi, mida Ida-Euroopal on pakkuda oma suveräänsuse taastamisel,» kirjutas Helme.

Välisministeeriumi Euroopa Liidu küsimuste asekantsler Maasikas alustab septembris tööd Euroopa Liidu esinduse juhina Ukrainas. Maasikas on erakonna Isamaa liige aastast 1992. 

Briti uut peaministrit on Twitteri vahendusel õnnitlenud ka peaminister Jüri Ratas. 

Kommentaarid (83)
Copy
Tagasi üles