Populistid ei kaota valimisi, vähemalt ei taha nad seda tunnistada (1)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
USA president Donald Trump ajakirjanikega vestlemas.
USA president Donald Trump ajakirjanikega vestlemas. Foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Nii väidab USA Princetoni ülikooli politoloogia professor ja raamatu «Mis on populism?» autor Jan-Werner Müller New York Timesis ilmunud arvamusartiklis.

Politoloogi sõnul on USAs põhjust muretseda kui president Donald Trump tuleval aastal presidendivalimistel napilt kaotab. Otsemaid hakkab ta siis ilmselt väitma, et kaotus tuli tänu valimisvõltsingutele, sest tegelikult sai tema kindlasti oluliselt enam hääli. Populistike poliitikute jaoks, kes on võimule saanud, on see tavapärane taktika – tekitada segadust, oma toetajaid üles kütta ja püüda iga hinna eest võimule jääda, sest – nagu Müller rõhutab – populistid enda arvates kunagi ei kaota.

KUKU raadio laupäevahommikuses saates «Neeme Raud. Siin» arutules Mülleri seisukohtade üle Tallinna Ülikooli politoloogiaprofessor Mari-Liis Jakobson.

«On tõesti teatud rühm poliitikuid, kes on saanud võimule selliste rahvameestena, rahva keskelt, lubanud esindada tõelise rahva tahet. Ja kui nad on võimule saanud, siis nad on sinna jäänud ja hakanud seda hästi edukalt enda kätte koondama,» rääkis Jakobson.

Näiteks sellisest rahvapoliitikust, kellest Müller räägib, on Recep Tayyip Erdogan Türgis, kes siiani omab kuulsust ühe linnaosa rusikakangelasena ja tahumatu ning rahva lähedase tegelasena, kelle loosungiks on: «Meie esindame rahvast, keda teie esindate?»

Teiseks näiteks on kahtlemata ka USA president Donald Trump.

Kumbki neist ei soovi oma võimu kaotada. Ka siis, kui valijad seda otsustavad, püüavad nad leida teid võimule jäämiseks.

Kuidas siiski populistlike poliitikutega, kelle jaoks on võim peamine eesmärk – «mitte mingil juhul kellegagi koalitsioonis olek,» rõhutab Jakobson  - demokraatlikes ühiskondades toimida?

Mari-Liis Jakobsoni kõneleb sellest KUKU raadio saates „Neeme Raud. Siin.“ Saadet saate kuulata SIIT

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles