Reisija kurdab: bussijuht andis gaasipedaalile valu, endal kõrvaklapid peas ega teinud mu märkustest väljagi (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Buss.
Buss. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eelmise nädala teisipäeval sõitis liinibuss Nõmmelt Mustamäele. Bussis oli umbes nelikümmend inimest, kes kõik hoidsid kõvasti kinni, et mitte ümber kukkuda.

Tallinlane Erlend (toimetusele isik teada) sõitis 23. juulil õhtul kella seitsme paiku bussiga Mustamäele, kui Nõmme mäel bussi kiirus tõusis. Talle tundus, et see oli ikka lubatust kiirem. Bussis oli umbes nelikümmend inimest, kes kõik hoidsid kõvasti kinni, et mitte ümber kukkuda, selgitas Erlend. Peatuses läks ta bussijuhi juurde, kes kuulas kõrvaklappidest muusikat ja mitmel korral ei reageerinud Erlendile. Lõpuks, kui juht reageeris, siis ta ütles Erlendile, et ületas kiirust pea 10 kilomeetrit tunnis kiiremalt kui lubatud. 

Liiklusseaduses on asulasisesel teel sõidukiirus 50 kilomeetrit tunnis.

«Kellegi tunnetuse ja arvamuse põhjal (hoog lubatust kiirem, kuulab kõrvaklappides muusikat) ei ole võimalik bussijuhti hoiatada või trahvida,» sõnas Tallinna ühistranspordi peaspetsialist Raul Rannaveer. «Bussi pardaarvuti raport näitab, et Nõmme peatuse (väljus kell 19:08:22) ja Tehnikaülikooli peatuse vaheline bussi maksimaalne kiirus oli 33 kilomeetrit tunnis,» sõnas Rannaveer. 

Erlend tegi ka avalduse politseisse, mida praegu uuritakse. «Taoliste juhtumitega pöördutakse meie poole väga harva. Sagedamini teavitatakse politseid sellest, kui juht tegeleb roolis kõrvaliste tegevustega või teeb liikluses ohtlikke manöövreid,» vastas Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse patrulltalituse juht Varmo Rein. 

Politsei ei saa tagantjärgi kedagi karistada kiiruse ületamise puhul, kuna sõidukite kiirust võivad mõõta vaid pädevad isikud vastavalt mõõteseaduses ette nähtud vahenditega. «Et selliseid situatsioone ära hoida, kasutame linnapildis järjest enam mobiilseid kiiruskaameraid, mis mõõdavad ka mööduvate liinibusside kiirust,» sõnas Rein ja lisas, et rikkumise korral rakendatakse hoiatustrahv. 

«Kuna liinibusse ei tohi liinil olles peatada kauemaks kui kolm minutit, siis suuremate kiiruseületamiste korral, mida juhtub busside puhul harva, on politseil võimalik vormistada väärteomaterjalid bussi lõpp-peatuses,» ütles Varmo Rein. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles