Kaukaasia ajakirjanikud peavad Tallinnas aastakoosolekut

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Kaukaasia uudisteportaali JAMnews ajakirjanike seminar Nordic Hotel Foorumis.
Kaukaasia uudisteportaali JAMnews ajakirjanike seminar Nordic Hotel Foorumis. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Erinevate Kaukaasia kogukondade vahelisi lõhesid ületavad ajakirjanikud tulid Eestisse uusi tarkusi omandama.

Rühm Armeenia, Aserbaidžaani ja Gruusia ajakirjanikke asutas 2016. aastal omapärase meediaettevõtte JAMnews. Eesmärk on jagada maailmale uudiseid kõigist Lõuna-Kaukaasia riikidest, samuti okupeeritud Gruusia aladest Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast ning tunnustamata Mägi-Karabahhist, mida Aserbaidžaan loeb oma territooriumiks. Objektiivse info edastamise kõrval peavad ajakirjanikud oma sihiks kõigi Kaukaasia rahvaste omavahelist lähendamist.  

Ajakirjanike sõnul nende riikide ametlikud infokanalid ei kajasta piisavalt naabrite ja vaidlusaluste territooriumite elu ning lisaks kütab Venemaa meedia oma äärmise kallutatuse ja valedega rahvaste vahel negatiivseid kirgi.  

JAMnewsi ajakirjanikud elavad ja töötavad piirkondades, kuhu naaberriikide ajakirjanikel ligipääs puudub, tagades sealt uudistevoo ühisele veebiväljaandele.

Kõigi Kaukaasia riikide ning vaidlusaluste alade ja okupeeritud Gruusia piirkondade elust jagatakse võimalikult mitmekülgset informatsiooni viies keeles: armeenia, aserbaidžaani, gruusia, inglise ja vene keeles.

Väljaande tegevjuht Margarita Akhvlediani ütles Postimehele, et kui inimesed saavad naabrite kohta rohkem informatsiooni, siis võivad nad hakata üksteist paremini mõistma; kui inimesed aga mõistavad üksteist, siis on neid raskem tülli ajada.

Akhvlediani ja väljaande ajakirjanikud peavad JAMnewsi rahuprojektiks, sest Kaukaasias on nende sõnul Venemaa suuriiklik jaga ja valitse poliitika külvanud aastakümnete jooksul umbusku ja tekitanud konfliktikoldeid.

JAMNews osaleb aktiivselt mitmetel rahvusvahelistel projektikonkurssidel, sest vaid uudiste müügituludest ei piisa kaheksa toimetaja ning 20-25 vabakutselise ajakirjaniku töö eest tasustamiseks. Lisaks kulub raha ka veebi tehnilisele teenindamisele ja tõlkimisele. Üheks suuremaks toetajaks on saanud Suurbritannia valitsus.

Kuid ka Eesti toetab ettevõtmist. Eesti Idapartnerluskeskus korraldab 5.-10. augustini JAMnewsi aastakonverentsi. Kuna ajakirjanikele ei ole poliitilistel põhjustel võimalik kokku saada mitte ühegi Kaukaasia riigi territooriumil, otsivad nad kohtumisvõimalusi Türgist või mõnest Euroopa riigist.

6. augustil kohtusid nad Postimehe toimetuses peatoimetaja Peeter Helme ja venekeelse toimetuse juhi Olesja Lagašinaga. 10. augustil külastavad nad Arvamusfestivali, mis on olnud ka nende üheks reisisihiks.

JAMnewsi nimi on tuletatud ingliskeelsest väljendist traffic jam (eesti keeles «liiklusummik»), sest Kaukaasia on sealsete ajakirjanike meelest siiani üks suur ummik, mida püütakse ajakirjanduslike vahenditega, inimlikku lähedust ja usaldust külvates kannatlikult lahti harutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles