Prokuratuur saatis 14 inimest narkokuritegude ja väljapressimise süüdistusega kohtu ette (1)

Postimees
Copy
Politsei kiirreageerijate demonstratsioonesinemine.
Politsei kiirreageerijate demonstratsioonesinemine. Foto: Tairo Lutter

Riigiprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse ühte meest kuritegeliku ühenduse juhtimises ning 11 meest kuritegelikku ühendusse kuulumises. Kokku sai süüdistuse 14 inimest.

Süüdistuse kohaselt organiseeris Gennadi (65) kuritegeliku ühenduse, mille eesmärk oli panna toime narkokuritegusid ja väljapressimisi.

Riigiprokurör Kati Reitsaku sõnul oli süüdistatav juba alates 1990. aastastest omanud Eesti kuritegelikes ringkondades autoriteetset positsiooni. «Kriminaalmenetluse käigus tuvastati, et Gennadi lõi hiljemalt 2013. aastast kuritegeliku ühenduse, mille eesmärk oli panna toime narko- ja varavastaseid kuritegusid ning pakkuda kurjategijatele ning ühenduse «kaitse» all olevatele isikutele ja äriühingutele tavakeeli öeldes «katust». Kuritegeliku tulu teenimiseks, ühenduse positsiooni säilitamiseks ning ühenduse tegevuse finantseerimiseks panid ühenduse liikmed toime isikuvastaseid kuritegusid, väljapressimisi ja kelmusi,» sõnas prokurör.

Riigiprokuröri sõnul võib kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendite pinnalt öelda, et tegemist on sisemise hierarhia ja nn ühiskassat omava püsiva struktuuriga, mis tagas ühenduse tegevuse ka ajal, mil erinevad liikmed viibisid vanglas. «Kuritegelikul teel saadud tulust osa maksmine ühiskassasse tagas nii ühenduse liikmetele kui ka nendega töötavatele kurjategijatele ühenduse kaitse ja toetuse,» sõnas prokurör.

«Kuritegelikel ühendustel ei tasu luua illusiooni, et Eestis saab rahulikult tegutseda. Politsei hoiab Eesti kuritegelikul maailmal ja sealsetel liikumistel pidevalt silma peal. Pingutame iga päev selle nimel, et niisugused grupeeringud ei saaks kahjustada inimeste turvalistust ega Eesti riiki,» ütles keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo talituse juht Ago Leis.

Gennadit süüdistatakse kuritegeliku ühenduse loomises, juhtimises ning ühendusse liikmete värbamises. Stepani (36), Vadimi (60), Lembitut (60), Anatolit (32), Eduardi (28), Robertit (26), Kirillt (25), Nikitat (23), Valentini (26), Sergeid (46) ja Vladimirit (29) süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises. Peale kuritegelikku ühendusse kuulumise on Stepanile, Lembitule, Anatolile, Robertile ja Kirillile esitatud süüdistus väljapressimises. Stepanile ja Valentinile esitati täiendavalt süüdistus kelmuses, Lembitu sai lisaks süüdistuse eraviisilises jälituses ja ahistavas jälitamises ning Vladimir kehalises väärkohtlemises.

Nikolai (62) ja Margo (40) ei kuulunud süüdistuse järgi kuritegelikku ühendusse, kuid Nikolaile esitati süüdistus väljapressimises ja eraviisilises jälituses ning Margole esitati süüdistus kelmuses.

Prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal on vahi alla võetud Gennadi, Lembitu, Stepan ning Vadim.

Kriminaalasjas on arestitud vara summas üle 490 000 euro, mille hulgas sularaha üle 100 000 euro. Lisaks on ühe süüdistatava kinnisvarale seatud keelumärked 206 000 euro suuruses ulatuses.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi keskkriminaalpolitsei ning juhtis riigiprokuratuur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles