Saaremaa tüdruku kosmiline teekond

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Anna Talvi oma kosmilise rüüga suve hakul Londoni disainimuuseumis toimunud Eesti suursaatkonna ja EASi suvepeol, kus ta tutvustas oma loomingut. «Ei oleks ju pädev, kui ma räägin kosmosemoest ja oleksin siin tavapäraselt riides,» ütles ta oma riietust seletades. «Tuli kiiresti midagi välja mõelda. Kogu pükskostüüm on konstrueeritud inimese keha peal, see on ergonoomiline ja ääretult mugav. Kui maa peal jooksevad õmblused vertikaalis ehk raskusjõuga samas suunas, siis minu riiete õmblused jooksevad ümber kere, mis on vajalik, et end kaaluta olekus mugavalt tunda.»
Anna Talvi oma kosmilise rüüga suve hakul Londoni disainimuuseumis toimunud Eesti suursaatkonna ja EASi suvepeol, kus ta tutvustas oma loomingut. «Ei oleks ju pädev, kui ma räägin kosmosemoest ja oleksin siin tavapäraselt riides,» ütles ta oma riietust seletades. «Tuli kiiresti midagi välja mõelda. Kogu pükskostüüm on konstrueeritud inimese keha peal, see on ergonoomiline ja ääretult mugav. Kui maa peal jooksevad õmblused vertikaalis ehk raskusjõuga samas suunas, siis minu riiete õmblused jooksevad ümber kere, mis on vajalik, et end kaaluta olekus mugavalt tunda.» Foto: Neeme Raud

Peatsed kosmoseturistid lähevad oma hirmkallile erilisele teekonnale Eesti disaineri loodud kosmoserõivastes. Mille poolest peavad need olema erilised, seda seletab Anna Talvi oma esimeses pikemas intervjuus Eesti ajakirjandusele.

Esialgse plaani järgi pidi see olema nädalavahetuse lehe moeintervjuu.

Ent sain kohe aru, et tavaline moejutt seekord ei tule.

Kui moedisainerid armastavad rääkida, jutu sisse ilutsevaid võõrsõnu pildudes, kui glamuurselt nad sel hooajal fashionista’sid üllatada soovivad, siis Anna Talvi kõneleb oma loomingust kui teadusest: «Need ülikonnad aitavad aktiveerida skeletilihaseid ja neid luid, kus on põhiline luumineraali kadu; see rõivas aitab kehale tagasi panna raskust, mis tal on Maa peal seistes.»

Anna Talvi ei olegi tavapärane moelooja. Jah, tal on moekunstniku magistri diplom Londoni Royal College of Artist, kuid tema loomemaad on maavälised, moe- ja kõrgteaduse ristumisteedel.

Augustis asus Talvi tööle Euroopa Kosmoseagentuuris (ESA), et mitte visandada, vaid just teaduslikult välja töötada rõivaid, milles esimesed kosmoseturistid, kes juba lähiajal orbiidile ja varsti ka Marsile siirduvad, end hästi ja samuti moekalt tunneksid.

Nii et moe viimasest sõnast ei saagi Talviga rääkida. See, mida tema teeb, on viimasest moest kaugel ees ning selle kõrval tunduvad teiste moeloojate ulmelised mõttelennud... jah, proosaliselt maised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles