Balti õhuturbe pilootide lähedased said vene aktsendiga hirmutavaid telefonikõnesid (37)

Andres Einmann
Copy
Hollandi hävitaja F16.
Hollandi hävitaja F16. Foto: MARCEL ANTONISSE / AFP

Balti riikides õhuturbemissioonil olnud Hollandi pilootide abikaasad ja tüdruksõbrad said kahe aasta eest ohtralt hirmutavaid telefonikõnesid, milles vene aktsendiga inglise keelt rääkinud inimesed esitasid küsimusi nende partnerite missiooni kohta.

Hollandi ajaleht De Telegraaf kirjutas täna, et telefonikõned algasid 2017. aastal pärast seda, kui Leedus Šiauliais õhuturbemissioonil olnud piloodid olid helistanud oma isiklikelt telefonidelt lähedastele.

Telefonikõned tehti ettemakstud kõnekaartidega telefonidega ning tugeva vene aktsendiga inglise keelt rääkinud mehed küsisid pilootide lähedastelt küsimusi, nagu «Kas sa tead, millega sinu partner Balti riikides tegeleb?» ja «Kas poleks parem, kui ta sealt koju tuleks?».

Hollandi kaitseväe salateenistuse MIVD (De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) esindaja ütles De Telegraafile, et nad on sellistest telefonikõnedest teadlikud, kuid nad ei soovi seda teemat lähemalt kommenteerida. MIVD ei vastanud ka küsimusele, kas taolised telefonikõned jätkuvad ka praegu.

Holland osales hävitajatega F16 Balti riikide õhuturbemissioonis viimati 2017. aastal. Praegu Hollandi piloote Balti riikides ei ole. Samas asub praegu Leedu territooriumil Hollandi 270-liikmeline maavägede üksus.

Ajaleht lisas, et praegu on missioonil viibivatel Hollandi kaitseväelastel keelatud Vene eriteenistuste tegevuse tõttu kasutada välisriigis missioonil viibides helistamiseks oma isiklikku telefoni. Missioonil olles tohivad nad kasutada vaid kaitseväe sidevõrke.

Kaitseekspert Dick Zandee ütles raadiojaamale NOS, et taolised telefonikõned ei ole midagi haruldast, kuigi selline asi jõudis Hollandi meedias avalikkuse ette esimest korda. Zandee sõnul on väga suure tõenäosusega nende telefonikõnede taga Vene eriteenistused, kes tahavad sellega näidata, kui haavatavad on hollandlaste sidesüsteemid.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles