Kaitseuuringute keskuse teadur: riigikogu valimistel võisid venelased sattuda sotsiaalmeedias infooperatsiooni ohvriks (34)

Indrek Lepik
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Dmitri Teperik
Dmitri Teperik Foto: www.icds.ee

Arvamusfestivali Postimehe ala arutelul rääkis Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) teadur Dmitri Teperik, et seekordsetel riigikogu valimistel võimendati nii avatud kui ka suletud sotsiaalmeedia gruppides kunstlikul moel üleskutseid: ärge minge valima, Eesti on etnokraatlik riik, kohalikest venelastest ei sõltu midagi. Selle taga olid Venemaa mõjuagendid.

«Käis heatahtlik infokampaania, et Venemaale Eesti valimised huvi ei paku, sest europarlamendi valimised on tulekul,» selgitas Teperik.

Teaduri selgitusel arvati, et Venemaa võib sekkuda kübervõtteid kasutades, seda siiski polnud. «Aga mida me täheldasime, on üks huvitav tulemus: monitoorisime Eesti venekeelseid sotsiaalmeedia võrgustikke. Kõik avalikud venekeelsed postitused Facebookis ja VKontaktes, mis on loodud Eesti venekeelsete kasutajate poolt novembrist kuni märtsini. Täheldasime, et nii avatud kui suletud gruppides on üsna kunstlikul moel võimendunud üleskutsed: ärge minge valima, Eesti on etnokraatlik riik, kohalikest venelastest ei sõltu midagi,» rääkis Teperik.

Teperik hindas, et kui vaadata tagantjärele valimisaktiivsust Narvas, Ida-Virumaal ja Lasnamäel, siis ta arvab, et need üleskutsed, mis olid kunstlikult võimendatud, kohalike mõjuagentide poolt ülesköetud, osaliselt kandsid vilja. Et sealsed elanikud ei läinudki valima.

«Sellega olid seotud kohalikud mõjuagendid,» rõhutas ta.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles