Valimisteenistus ei leidnud märke Vene infooperatsioonist  (1)

Ege Tamm
, reporter
Copy
Kui Ida-Virumaa madal valimisaktiivsus oli tõesti Vene mõjuagentide töö tulemus, kannatas seeläbi eeskätt Keskerakonna tulemus.
Kui Ida-Virumaa madal valimisaktiivsus oli tõesti Vene mõjuagentide töö tulemus, kannatas seeläbi eeskätt Keskerakonna tulemus. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Riigiasutused ei kinnita kaitseuuringute keskuse teaduri Dmitri Teperiki tähelepanekut valimisteaegsest Vene mõjuagentide tegevusest.

Rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse (RKK) teadur Dmitri Teperik teatas nädalavahetusel, et riigikogu valimiste ajal utsitasid Eestis elavad vene mõjuagendid sotsiaalmeedia kaudu kohalikke venelasi valimistel mitte osalema. Riigi valimisteenistus, mis samuti valimiste ajal sotsiaalmeediat monitooris, samale järeldusele ei jõudnud.

«Sellist koordineeritud ja võimendatud kampaaniat meie radarile ei jäänud,» sõnas valitsuse strateegilise kommunikatsiooni nõunik Siim Kumpas, kelle kolleegid valimisteenistust monitoorimisel abistasid, et tuvastada võimalikku välist sekkumist. Ta küll nentis, et neile jäid silma üleskutsed mitte minna valima, mitte e-hääletada, hääletada kindla partei poolt ja vastupidi, kuid selles ei olevat midagi kahtlast. «Üleskutseid tehti erinevat laadi nii eesti kui ka vene keeles. See on aga demokraatlike valimiste puhul täiesti tavaline,» sõnas Kumpas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles