Hiiglasliku fentanüüliäri ninamehed läksid prokuratuuriga kokkuleppele, konfiskeerimisele läheb rekordiline kriminaaltulu (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Vennad Paul ja Dimitri Kärberg Harju Maakohtus suure koguse fentanüüli omamise asjus.
Vennad Paul ja Dimitri Kärberg Harju Maakohtus suure koguse fentanüüli omamise asjus. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäeval allkirjastasid ulatuslikus fentanüüliäris süüdistatud vennad Paul ja Dmitri Kärberg prokuratuuriga kokkuleppe.

Riigiprokurör Vahur Verte sõnul taotles prokuratuur kohtult mõlemale süüdistatavale vastavalt kokkulepetele seitse aastat reaalset vangistust ja 1,5 miljoni eest kriminaaltulu konfiskeerimist.

«Prokuratuuri strateegiline eesmärk on vähendada kuritegevust läbi süüdistatavate mõjusa kohtlemise ning näeme, et narkokurjategijate puhul on selleks justnimelt neile kuuluva vara äravõtmine. Kui rääkida narkokuritegudega seotud kriminaalasjadest, siis on konfiskeeritud 1,5 miljonit eurot seni suurim konfiskeeritud kriminaaltulu summa,» kommenteeris Verte.

Prokuratuuri taotlusel konfiskeeriti 2018. aastal erinevate kriminaalmenetluste raames kokku kriminaaltulu 2,2 miljoni euro väärtuses.

2017. aastal konfiskeeriti narkokuriteoga kriminaalasjades 1 131 990 eurot 142 kriminaalasjas (ei ole arvestatud asenduskonfiskeerimisi). 2018. aastal konfiskeeriti narkokuriteoga kriminaalasjades kuritegelikku tulu kogusummas 904 759 eurot 146 kriminaalasjas (ei ole arvestatud asenduskonfiskeerimisi).

Kohus teeb vastuse prokuratuuri taotlusele teatavaks 3. septembril.

Kätte saadi Eesti suurim kogus fentanüüli

Vendadele Kärbergidele esitati süüdistus narkokuriteos suure varalise kasu saamise eesmärgil.

See oli politsei ja prokuratuuri jaoks suur töövõit, sest 15 aastat Eestis surma külvanud «valge hiinlane» oli vähemalt mõneks ajaks tänavatelt kadunud. Kokku umbes kolmest kilost, mis vendade käest kätte saadi, oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks kahele miljonile inimesele.

Rauad raksatasid meeste randmete ümber 2017. aasta 29. juulil. Ühed olulisimad tõendid muretses politseile Leedu kodakondsusega matkija, politsei agent, kes kasutas varjunime Henrikas Buivydas. Tänaseks on see identideet kustunud. Süüdistuse kohaselt oli vendade äri hoolikalt läbimõeldud ning mehed olid väga ettevaatlikud. Rahad liikusid krüptovaluutades ning aineid liigutati läbi Viimsi metsa kaevatud peidikute.

Narkoäriga said mehed tegeleda vähemalt 2017. aasta algusest ning uurimise käigus on tuvastatud neli episoodi, mil vennad narkomüügiga tegelesid. Kusjuures kolmel neist müüdi fentanüüli politsei poolt palgatud salaagent Buivydasele, kellele Eesti politsei andis selleks ligi 80 000 eurot. Iga ostuga läksid kogused järjest suuremaks.

Loe lähemalt: Spioonimängud ja peidetud fentanüül Viimsi metsas

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles