Sotsiaaldemokraadid panustavad Helmetele (12)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
EKRE juhid Mart ja Martin Helme.
EKRE juhid Mart ja Martin Helme. Foto: Erik Prozes

Sotsiaaldemokraadid toetavad Reformierakonna algatust peaminister Jüri Ratasele umbusalduse avaldamiseks, ühtlasi ei välista nad ka siseminister Mart ja rahandusminister Martin Helme umbusaldamist. 

«Mart ja Martin Helme puhul on tõenäolisem, et mõni Keskerakonna või Isamaa saadik käitub südametunnistuse järgi ja toetab umbusaldust,» selgitas sotsiaaldemokraatide peasekretär Rannar Vassiljev. Tänasele valitsusele tähendaks see tema sõnul hingekella kõla, mistõttu eelistasid sotsiaaldemokraadid esmalt just Helmete umbusaldamist. 

Vassiljevi sõnul on sotsiaaldemokraadid olnud selle valitsuse suhtes kriitilised selle moodustamisest alates ja pisut enam kui saja päevaga on põhjust kriitikaks kuhjaga juurde tulnud. «Kahjuks näib, et peaministri kannatusekarikas kasvab samas taktis viimaste piiskadega, mida perekond Helmed sinna järjepidevalt lisavad ja kunagi täis ei saagi.»

Aitamaks peaministril otsust teha valitsuse laialisaatmiseks, toetavad sotsiaaldemokraadid ka Reformierakonna plaanitud Jüri Ratase umbusaldamist. Riigikogu opositsiooni kuuluvad erakonnad peavad omavahel nõu esimesel võimalusel plaanitava erakorralise riigikogu istungjärgu asjus. Sotsiaaldemokraatide enda edasised plaanid sõltuvad suuresti sellest, mis oravapartei algatusest saab. Tõenäoliselt kukub umbusaldusavaldus peaminister Jüri Ratasele läbi. Sotsiaaldemokraatide esindaja kinnitas, et erakond ei välista Helmete umbusaldamist. 

Sotsid reageerisid kõige kiiremini

Päev pärast Mart ja Martin Helme katset vabastada ametist politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, teatasid sotsiaaldemokraadid esimestena, et nõuavad peaministrilt rahandusminister Martin Helme ja siseminister Mart Helme viivitamatut ametist vabastamist. 

Vastasel juhul ootab Helmesid umbusaldamine riigikogus, mis suure tõenäosusega tähistab selle valitsuse lõppu, teatas erakond, andes peaministrile aega otsustamiseks 21. augustini. «Vähim, mida valitsusjuht Jüri Ratas praegu teha saab, on minna presidendi juurde Helmete ametist vabastamise avaldusega,» ütles erakonna juht Indrek Saar reedel. 

Samal õhtul poseeris Ratas koos Mart ja Martin Helme ning Mailis Repsiga, kuulutades koostöö jätkumist. 

Peaminister (vasakult kolmas) käis reede õhtul Martin Helme (paremal) maamajas külas. Vasakul Mart Helme, tema kõrval Mailis Reps.
Peaminister (vasakult kolmas) käis reede õhtul Martin Helme (paremal) maamajas külas. Vasakul Mart Helme, tema kõrval Mailis Reps. Foto: Helmete erakogu

Seepeale teatas Reformierakond laupäeval, 17. augustil, et otsustas kokku kutsuda riigikogu erakorralise istungjärgu, et avaldada umbusaldust peaminister Jüri Ratasele. 

Postimehe andmetel on erakorralist istungit oodata tõenäoliselt selle nädala teises pooles või uuel nädalal. 

  • Umbusaldamise korra ja Reformierakonna plaanide kohta loe lähemalt SIIT
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles