USA võimud hoidsid nädalavahetusel ära kolm massitulistamist

Copy
USA politseinik Philadelphias.
USA politseinik Philadelphias. Foto: MARK MAKELA / AFP / SCANPIX

Ameerika Ühendriikide korrakaitsjate teatel hoidsid nad tänu avalikkuselt saadud vihjetele läinud nädalavahetusel ära kolm võimalikku massitulistamist: vahistatud meestest üks oli jaganud sotsiaalmeedias valgete ülemvõimu ülistavat materjali ja ähvardas juutide kogukonnakeskust, teine tahtis lüüa maailmarekordit tapatöö erilisuses ning kolmas varus hulgaliselt relvi.

Connecticuti politsei vahistas 22-aastase Brandon Wagsholi, kes oli Facebookis avaldanud soovi korraldada massitulistamine, teatasid FBI ja Norwalki politseijaoskond.

Võimude teatel oli noormees püüdnud teisest osariigist osta suurt hulka vintpüssi padrunisalvi. Kui FBI ja Norwalki politseijaoskond asusid saadud vihjet kontrollima, avastasid nad, et Wagshol püüdis ehitada ise vintpüssi ning oli juba Facebookis väljendanud huvi massitulistamiste vastu.

Mehe kodu läbiotsimisel leiti hulgaliselt relvi, sealhulgas püstoleid, vintpüss, vintpüssi laseriga sihik, rohkelt laskemoona, kuulivest, ballistiline kiiver ning muud taktikalist varustust, teatas politsei. Osa relvadest oli registreeritud Wagsholi isa nimele, kuid tal oli neile ligipääs.

Floridas Daytona Beachil reedel supermarketi parklas vahistatud Tristan Scott Wix peeti kinni pärast seda, kui ta oli saatnud oma endisele tüdruksõbrale mitu tekstsõnumit, kus ähvardas korraldada massitulistamise, teatas Volusia maakonna šerifi kontor.

Saadetud sõnumites oli 25-aastane mees ähvardanud avada tule suure hulga inimeste pihta. «Tubli sada tapmist oleks kena,» olevat seisnud ühes sõnumis.

Wixil oli väidetavalt juba rünnakupaik välja valitud. «Kool on nõrk sihtmärk. Ma avan tõenäolisemalt tule suure rahvahulga pihta rohkem kui kolme miili kauguselt. Ma tahan püstitada kõige kaugema kinnitatud tapmise maailmarekordit,» seisis teises sõnumis.

Võimude kinnitusel olla Wix ka kirjutanud, et ta tahtis surra ja soovis selle käigus lõbutseda.

Volusia maakonna šerif Michael Chitwood rääkis CNNile, et Wixi korterist leiti 22-kaliibriline jahipüss ning 400 laengut laskemoona. Esialgu oli Wix väitnud, et tal ei ole tulirelvi, kuid et teda köidavad massitulistamised.

Kolmas vahistamine toimus Ohio osariigis, kus 20-aastane James Patrick Reardon oli ähvardanud rünnata Youngstowni juudi kogukonna keskust.

Reardon jagas oma Instagrami kontol videot tulistavast mehest. New Middletowni politseijuhi Vincent D'Egidio sõnul näidati videot ühele politseinikule muu juhtumiga seoses ning korrakaitsjaid kutsus valvsusele asjaolu, et postituses oli ära märgitud Youngstowni juudi kogukonna keskus.

Pole selge, kas Reardoni jagatud videol relvast tulistanud mees oli ta ise või mitte.

Yongstowni juudi ühenduse asepresident Andy Lipkin ütles, et kinnipeetud mehe postituse juures oli kirjas: «Politsei tuvastas Yongstowni juudipere kogukonna tulistajana kohaliku valgete ülemvõimu aktivisti Seamus O’Rearedoni». Seamus on Reardoni nime gäälikeelne versioon.

Mehe Instagrami konto kubises antisemiitlikest kommentaaridest, valgete ülemvõimu propageerivast materjalist ning jäädvustustest Reardonist ja teistest inimestest relvadega.

D'Egidio sõnul leiti Reardoni kodust relvapeidik ja laskemoona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles