Politsei kingib paadunud rikkujatele musti pühadekaarte

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei pühadekaart korduvatele liiklusrikkujatele
Politsei pühadekaart korduvatele liiklusrikkujatele Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveamet jagab paadunud liiklusrikkujatele pühade ajal laiali umbes 2500 süngetes toonides ja avarii fotoga pühadekaarti, mille saajal palutakse uuel aastal sõita end ja teisi liiklejaid hoides.

Kaardi pildiküljel on esiplaanil avarii teinud sõiduk risti keset maanteed, taustal veel kaks sõidukit ning hulk päästjaid ümber sagimas. Tagumisel küljel on mustal taustal valgete tähtedega esmalt loetletud statistikat tänavu liikluses hukkunutest ja vigastatutest. «Suur osa nendest õnnetustest on seotud lubatud sõidukiiruse ületamise, joobes juhtimise või oma sõiduoskuste ülehindamisega. Ilmselt ei uskunud keegi neist inimestest, et õnnetus võiks juhtuda just nendega. Kahjuks juhtus,» seisab kaardil.

Häid pühi ja senisest turvalisemat aastat liikluses sooviv Eesti politsei palub ka kaardi saajat: «Püüa uuel aastal sõita nii, et saaksid järgmisel aastal samal ajal täie kindlusega öelda – tegin kõik, et hoida ennast ja teisi liiklejaid. Usu, selle sooviga liituvad ka kõik Su lähedased, sõbrad ja tuttavad.»

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helin Vaher ütles, et politsei eesmärk on nende pühade ajal jagada ära 1500 sellist eestikeelset kaarti, lisaks trükitakse samasuguseid venekeelseid kaarte umbes 1000.

«Jagame neid liiklusseaduse süstemaatilistele korduvrikkujatele, kelle arvel on viis ja enam rikkumist. Fookuses on alkoholi- või narkojoobes sõidukijuhid, kes on 2-3 korda selle reegli vastu eksinud. Kiiruseületajate puhul need, kes on sõitnud 40 km/h ja rohkem lubatust kiiremini ning teinud seda korduvalt,» rääkis Vaher.

Tema sõnul on näha, et krooniliste rikkujate puhul ilmselt tavapärane karistamine ei ole mõjunud ja nad pole oma käitumist muutnud. «Püüame läheneda teistmoodi, koputada natuke teisel moel nende südametunnistusele.»

«Soovime anda rikkujatele mõista, et olete meil kõrgendatud tähelepanu all ja soovitame edaspidi liigelda hoolikamalt. Loodame neis tekitada sotsiaalse kontrolli tunde, et politsei on nende rikkumistega kursis ja jälgib neid,» sõnas Helin Vaher.

Musti pühadekaarte toimetatakse laiali mitmel eri viisil. «Suurematele rikkujatele viib politseinik kaardi isiklikult koju kohale ja räägib ka juurde, et olete me kõrgendatud tähelepanu all. Loodame, et inimene mõtleb oma tegude üle järele ja muudab oma käitumist.»

Kaarte jagatakse ka teedel. «Juhul, kui korduvrikkuja jääb patrullile mingi rikkumisega vahele, antakse talle kaart patrullautos üle,» ütles Vaher. Kolmandaks antakse kaarte üle inimestele, kes tulevad politseisse komisjoni ette või oma otsustele järele. Osa kaarte saadetakse kohale ka postiga.

Kaartide trükkimine läks politsei- ja piirivalveametile maksma ilma käibemaksuta ligi 700 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles