Taavi Kotka ja Andres Kütt: TalTechi juhtum peegeldab kõrgharidusmaastiku kehva juhtimiskvaliteeti (25)

Copy
Tallinna tehnikaülikooli pressikonverents
Tallinna tehnikaülikooli pressikonverents Foto: Joosep Pank

Seni kuni ülikoolide juhtimises kehtib põhimõte «ma sügan sinu selga ja sa sügad minu oma», ei lähe teaduse rahastamises midagi paremaks, kirjutavad tarkvarainsenerid Taavi Kotka ja Andres Kütt.

Kui Tartu politseiüksuse juht jääks altkäemaksuga vahele, kas siis hakkaks kõlama jutt, et «ega teisti ei saagi – baasrahastus on väike ja mehi on vaja kuidagi motiveerida, muidu lähevad erasektorisse»? Ei hakkaks. Sest «raha on vähe» ja susserdamine on kaks eri probleemi. Kõik on nõus, et politseinike palka tuleb tõsta, ja kõik on nõus, et altkäemaks ei ole põhimõtteliselt okei. Aga miks on ülikoolides kuidagi teisiti?

Eelmisel nädalal lõkkele löönud TalTechi skandaalile on (sotsiaal)meedias peamiselt reageerinud teadlased ise. Tuues välja, et skeemitamisele sunnivad neid teaduse alarahastus, tobedad reeglid ja mõttetu bürokraatia, ning et eriline nõmedus on tööajaaruandlus, mida teadlasel põhimõtteliselt ei ole võimalik täita, sest hea mõte või lahendus tuleb vahel ka vannis või nädalavahetusel grillides.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles