Sisekuritegude uurijad osutusid ise kurikaelteks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Riki montaaž

Laialt levinud arvamuse järgi peaks hirm töötuks jääda sundima ametnikku olema aus – nii kirjutas aasta tagasi politseiajakirjas Radar politseikorruptsioonist kapo juhtivspetsialist Indrek Põder. Mees, kes esmaspäeval ise altkäemaksuskandaali keskmesse sattus.



Põdra magistritöö «Politseikorruptsioon ning selle vastase võitluse tõhustamise võimalustest Eestist» tundub sel nädalal ilmsiks tulnud faktide valguses otsekui võllanali.

«Ometi kuuleme aeg-ajalt meediast õiguskaitseasutuste ametnikest, kes on ka üsna väikese rahasumma eest olnud valmis maha müüma nii enda, kolleegide kui ka kogu riigi täitevvõimu maine,» kirjutas aastaid kapos töötades jõustruktuuride korruptsiooni paljastamisega tegelnud mees.

Nüüd kahtlustatakse Põtra ennast altkäemaksu võtmises. Samuti selles, et ta võis oma ametipositsiooni ja ametiandmeid ebaseaduslikult ära kasutades mõjutada politsei- ja piirivalveameti töötajaid nende süüteo- ja järelevalvemenetlustes tehtud otsustes.

Lihtsalt seletatuna tähendab see järgmist: kui Põder jättis ametlikus infovahetuses politsei ja piirivalvega mainimata mõne talle tööga teatavaks saanud fakti või suisa moonutas seda infot, siis ei saanud politsei olla oma otsustes objektiivne. Sellise tegevuse eest võttiski Põder kahtlustuse järgi tema nn siseringi kuuluvatelt inimestelt raha.

Kasutas ära sõbra usaldust

Kui suured need summad olid ja kui pika aja jooksul neid maksti, jättis uurimist juhtiv riigiprokuratuur eile saladuseks. Ainuüksi info, millal kaitsepolitsei oma siseinfo alusel Põdra tegevuse jälgimiseks kriminaalmenetlust alustas, võib temaga hämaraid asju ajanud isikutele anda liiga otseseid vihjeid, kas neil tuleks karta ülekuulamiskutset kaposse.

Peale Põdra sai üleöö antikangelaseks tema väga hea sõber Meelis Taniel – politsei- ja piirivalveameti sisekontrolli juht, kelle usaldust Põder praeguse uurimisinfo põhjal ära kasutas. Ametliku kahtlustuse järgi võis Taniel eirata kohustust hoida talle kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladusi.

Mitu altkäemaksuandjat

Eilse tööpäeva lõpuks lisandus «jõustruktuuride» skandaalile kolmaski ohver – Indrek Põdra naine ja sisekontrollibüroos Tanieli alluvuses vanemkomissarina töötanud ametnik, kes esitas «eetilistel põhjustel» ametist lahkumise avalduse. Ametlikku kahtlustust talle esitatud pole.

Küll on aga riigiprokuratuur esitanud mitmele eraisikule kahtlustuse, et nood andsid altkäemaksu Põdrale. Väidetavalt võib nende hulgas olla ka aastaid tagasi kapost erasektorisse tööle läinud endine tippametnik. Võimalik kahtlusalune eile Postimehe telefonikõnedele ei vastanud.

Aastatega jõustruktuuride kuritarvituste paljastamise rindel omamoodi tandemi kuulsuse omandanud Põdra ja tema sõbra Tanieli saatus pooleliolevas kriminaalmenetluses on ilmselt erinev.

Põder kui kogu kuriteo võtmefiguur peab arestimajas veedetud kahe öö järel ootama, kas prokurör taotleb täna tema pikemat vahi all hoidmist. Sõbra usalduse kuritarvitamise ohvriks langenud Taniel lasti seevastu kohe pärast esmaseid menetlustoiminguid vabadusse.

Oma 15 aastat kestnud ja siiani plekitu karjääri jooksul jõudis Taniel töötada juhtivatel ametikohtadel endises vanglate ametis ja kohtuekspertiisibüroos. Enne sisekontrollitööle keskendumist oli ta politseiatašee Moskvas.

Kommentaarid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles