Politsei kahtlustab Õismäel mehe tapmises alaealisi noorukeid (4)

BNS
Copy
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tallinnas Õismäe teel leitud 53-aastase mehe tapmises kahtlustatavana pidasid politseinikud kinni 15- ja 16-aastase nooruki, kes laupäeval prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal vahi alla võeti.

20. augusti hommikul leiti Tallinnas Õismäe teel asuva kortermaja juurest mehe vägivallatunnustega surnukeha. Tegemist oli 53-aastase asotsiaalse eluviisiga mehega, kes kohtuarsti hinnangul suri peksmise tagajärjel, ütles PPA pressiesindaja Marie Aava BNSile. 

«Sündmuskohal töötasid politseinikud, kes kogusid tõendeid ja jälgi ning asusid saadud info pinnalt võimalikke kahtlusaluseid selgitama ning 23. augustil pidasid uurijad kinni 15- ja 16-aastase noormehe kahtlustatavana tapmises. Prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal võeti noormehed 24. augustil eeluurimise ajaks vahi alla,» märkis ta.

Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse juhi Hisko Varese sõnul on tegemist kriminaalkorras karistamata, kuid politseile varasemast tuttavate noormeestega. «Mõlema poisiga on noorsoopolitseinikud kokku puutunud. Nad on lõhkunud võõraste vara ning olnud jooksus kodust. Neil on olnud probleeme alkoholi tarvitamisega ning ühel poisil on viimase aasta jooksul kokkupuuteid ka narkootikumidega. Mõlema poisi suhtes on käimas kriminaalmenetlused vägivallaepisoodide pärast,» ütles Vares.

Politseinikud ja kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötajad on aastate jooksul suhelnud poiste ja nende peredega ning külastanud nende kodu. Üks noormeestest suunati eelmisel aastal alaealistele mõeldud spordiprogrammi SPIN. «Üldiselt on tegu noormeestega, kelle perekondlik taust on ühes või teises mõttes keeruline. Oleme koos lastekaitsega püüdnud otsida lahendusi, kuid näeme juba tuttavaks saanud mustrit, kus noormeeste rikkumised on läinud ajas aina tõsisemaks ning tagajärjeks on sedavõrd raske kuritegu,» tõdes Vares.

Põhja ringkonnaprokurör Kelly Kruusimägi selgitas, et raskete kuritegude puhul taotleb prokuratuur ka alaealise kahtlustatava puhul vahistamist. «Alaealiste kahtlustatavate suhtes kehtib n-ö erikohtlemine ehk prokuratuuri esmane eesmärk on leida selline mõjutusvahend, mis paneks alaealise oma teo üle järele mõtlema ning edaspidi õiguskuulekalt käituma. Siiski on igal asjal oma piirid ning võttes arvesse nii kahtlustatavate tausta kui ka kuriteo raskust oli paraku ainuvõimalikuks sammuks taotleda nende vahistamist. Viime tõendite kogumise lõpuni võimalikult kiiresti, et juba sügisel saaks kriminaalasja kohtusse saata,» ütles Kruusimägi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles