Priit Võigemast: tõin lavale tantsu, millest ei pääse keegi

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Uue kodumaise mängufilmi „O2“ filmivõtted. Pildil Priit Võigemast.
Uue kodumaise mängufilmi „O2“ filmivõtted. Pildil Priit Võigemast. Foto: Madis Sinivee/Postimees

«Surm kutsub kõiki selles etenduses tantsule ja keegi ei pääse, ükskõik, mis nad seal vabanduseks välja toovad. Üks ütleb, et ma ei oska üldse tantsida, jäta mind nüüd rahule. Lapse tekst on lõpus, et kuidas ma peaksin sinuga tantsima, ma ei oska kõndidagi veel.»

Nii rääkis lavastaja Priit Võigemast oma viimasest tööst Noblessneri Valukojas Arvo Pärdi Päevade raames esietendunud «Surmatantsust»  KUKU raadio saatele «Neeme Raud. Siin» antud intervjuus.

«Mind käivitab alati dramaturgiline alge ja selles loos on see väga tugevalt sees. Seal on üks hästi tugev karakter, Surm, kes läbivalt liigub läbi kogu eluringi - alustades paavstist ja lõpetades imikuga,» rääkis Võigemast. «Ja siis hakkab ring uuesti otsast peale. Tegelased, keda surm tantsule kustub, on kõik erinevad, igaühel neist on oma lugu ja see on asi, mis mind käivitas selle juures – need lood,» ütles ta. 

Võigemasti sõnul oli lavastuse loomine kui ajurünnak, kus osalesid ka koreograaf Ingmar Jõela, kes ise tantsib Surma, ainus tegelane, kes laval tantsib. Lisaks on ekraanidel visuaalid, mille eest vastutab Emer Värk.

«Põnev oli see, et kui mina mõtlensin välja mingisuguse täiesti utoopilise stseeni, mis võiks aset leida, siis olid olemas väga andekad inimesed, kes suutsidki selle lõpuks ellu viia,» rääkis Võigemast.

«Surmatants» põhineb Tõnu Kaljuste ideel ja selles kõlab Arvo Pärdi «Stabat Mater» ja Thomas Adèse (Inglismaa) «Surmatants.» Viimase motiiv pärineb Bernt Notke keskaegselt maalilt, mille üks variant on Eestiski – Tallinna Niguliste kirikus. Kahe ülimalt tunnustatud kaasaegse helilooja teoseid seob kokku dirigendina Adès ise. Lavastusmeeskonda kuuluvad veel Kristjan Suits ja Paavo Piik. Laval on Christianne Stotijn (metsosopran, Holland),  Mark Stone (bariton, Inglismaa), surm: Ingmar Jõela,  Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester 

Kontsertetendust näeb Noblessneri valukojas veel kahel korral – 3. ja 4. septembril kell 19.

Priit Võigemasti intervjuud KUKU raadio saatele «Neeme Raud,» kus ta muuhulgas kinnitas, et Achilleuse paraneb tal jõudsalt ja varsti võib ta taas jätkata põnevusfilmi «O2» võtetega, saab kuulata SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles