Peeter Koppel: kuidas teha vahet majanduslangusel ja kriisil (10)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Pildil Peeter Koppel, SEB Pank.
Pildil Peeter Koppel, SEB Pank. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Maailma ja konkreetselt Euroopa ajakirjanduses kõneldakse üha enam sellest, et ees võib oodata järjekordne majanduslangus. Kuku raadio saade «Neeme Raud. Siin» kõneles nendest prognoosidest majandusanalüütik Peeter Koppeliga. Analüütik rahustas eestlasi, et suurt kriisi praegu kartma ei pea.

«Majanduslangus, mis kaua ei kesta, elatakse suhteliselt rahulikult üle,» on Koppel veendunud. Ta lisab, et kui kriisidest rääkida, tuleks kõigepealt defineerida, mis on üldse kriis.

«Ma olen üliõpilastele rääkinud, et majanduslangus on siis, kui te kuulete, et sõbra sõber kaotas töö; majandussurutis on siis, kui teie sõber kaotab töö; ja kriis on käes siis, kui te ise kaotate töö,» rääkis Koppel. «Sellist kriisi, kus midagi märkimisväärset juhtuks (Eesti - N.M.) tööturul, mis vahetus tulevikus tööpuuduse lakke viskaks, tõesti ei paista.»

Pikemalt kõneles Koppel Saksamaa viimase kümne aasta kasinuspoliitikast, mis näeb ette, et laene ei võeta ja eelarve peab olema tasakaalus. Nüüd, kui Saksamaa rahakotiga on kõik korras, leiavad aga majandusanalüütikud, et tegelikult oleks aeg laenu võtta, et selle abil parandada infrastruktuuri, seega teha pinda jätkuvaks majanduse arenguks ja – kasvuks. Kantsler Angela Merkel, suur «musta (laenu)nulli» poliitika («schwarze Null») eestkõneleja, pidavat ka ise mõistma, et ehk on nüüd aeg senist karmi eelarvepoliitikat muuta, ent saksa valijatele on seda raske selgeks teha, neile «schwarze Null» istub.

Peeter Koppel selgitas pikemalt Saksamaal toimuvate arutelude tagamaid ja kõneles sellestki, kuidas on lood Eesti valmidusega uusi laene võtta, sest meilgi oli «schwarze Null» pikka aega otsekui mantra.

Peeter Koppeliga tehtud intervjuud Kuku saates «Neeme Raud. Siin» saab kuulata SIIT

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles