Politseile teevad muret lähisuhtevägivald ja vanalinnas kaklevad joodikud (4)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Kristian Jaani.
Kristian Jaani. Foto: Sander Ilvest

Suure osa politsei tööst moodustab tegelemine lähisuhtevägivallaga ning arvukad väljakutsed Tallinna vanalinna, kus tuleb tegeleda joobes ja/või kaklevate inimestega.

Tallinnas seitsme kuuga toime pandud süütegude arv on üle 28 000, ütles Põhja prefekt Kristian Jaani linnavolikogus esinedes. Süütegudest umbes 6000 moodustavad prefekti sõnul erinevad kuriteod, nii et aasta lõpuks registreeritakse Tallinnas tõenäoliselt alla kümne tuhande kuriteo. «See näitab stabiilsust, tegemist ei ole tõusuga ega ka erilise langusega. Viimastel aastatel aset leidnud kuritegude arvu suur langus on praeguseks peatunud, tõdes Jaani.

Politseile on jätkuvalt  suureks väljakutseks kõik see, mis toimub koduseinte vahel, ehk lähisuhtevägivald. Lähisuhtevägivalla-kuritegude arv on seitsme kuuga veerandi võrra tõusnud, ehk  käesoleval aastal on Tallinnas registreeritud 240 lähisuhtevägivalla-kuritegu rohkem, kui eelmisel aastal samal perioodil. «Ja kõige kurvem on see, et ligi 450 lähisuhtevägivalla-kuritegu on toime pandud kas lapse suhtes või lapse osalusel,» ütles Jaani. Kui vaadata lähisuhtevägivalla statistikat linnaosade kaupa, siis jätkuvalt on esirinnas väljakutseks Lasnamäe ja Põhja-Tallinn. Kahjuks tuleb just sealt selliseid väljakutseid patrullile kõige rohkem.

Linnaosadest on kuritegevuse langusega väga positiivselt pildis Nõmme, kus on vähenenud eelkõige varavastaste kuritegude arv. Prefekti sõnul on laias laastus nii, et politsei saab Tallinnas ööpäeva jooksul keskmiselt 65 väljakutset ja neist umbes pooled on vanalinna. «Nende väljakutsete sisu, kuhu me reageerima peame, on suures osas seotud kas joobes isikute või kaklustega,» ütles Jaani.

Viimase kahe aastaga on joobes isikute ja kaklustega seotud väljakutsete arv suurenenud kümnendiku võrra, vanalinnas veerandi võrra. Kui üldiselt on ligikaudu kolmandik väljakutsetest seotud joobes isikute või kaklustega, siis vanalinnas on selliseid väljakutseid üle poole. Üldine trend on see, et kui kakeldakse, siis kaklevad tuttavad inimesed omavahel.

«On hea meel, et Tallinnas on laual ka meelelahutusasutustes alkoholi jaemüügi piiramine erinevatel kellaaegadel. «Kui kaua müüa, kuidas seda teha argipäevadel, kuidas seda teha nädalalõppudel. Ja ma väga loodan, et selle aasta jooksul võiks selle eelnõuga jõuda tegelikult ka volikogu ette. Kui me vaatame maailma erinevates riikides läbi viidud uuringuid, siis enamus uuringuid näitab seda, et meelelahutusasutuste lahtiolekuajad või see, kui kaua meelelahutusasutustes on alkohol müügil, mõjutab väga olulisel määral vägivaldsete kuritegude arvu tänavatel. Nii et igal juhul tasub seda Tallinnas teha,» arvas prefekt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles