Poole miljoni eurone suhe: Tartu Ülikooli instituudi hankeid võidavad omad (8)

Martin Laine
, reporter
Copy
Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi labor on pidevates ärisuhetes sama labori töötajate ja juhatajaga.
Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi labor on pidevates ärisuhetes sama labori töötajate ja juhatajaga. Foto: Artur Kuus

Tartu Ülikooli (TÜ) laboriga seotud töötajate suhted ülikooliga on toonud nende isiklikesse äridesse pea pool miljonit eurot.

«See hakkas tunduma juba sel ajal mittepuhas mäng ja saime sellest ise ka aru,» tunnistab Tartu Ülikooli professor Alvo Aabloo. «Võin teie rõõmuks või rahustuseks öelda, et me ei teeninud sealt pennigi,» lubab ta.

TÜ tehnoloogiainstituudi arukate materjalide (IMS) labori juhataja Aabloo on viljakas materjaliteaduste guru, kes tõmbab raha ligi nagu liimipaber kärbseid – 13 miljonit eurot toetusi kümne aastaga. Ta on enam kui 250 publikatsiooni autor. Tunnustust vääriv teadlane, kes saanud presidendi aumärgi. Järgnev ei seagi kahtluse alla tema maailmatasemel akadeemilisi saavutusi.

Aabloo on ka ettevõtja, 40-protsendine osanik ning juhataja firmas Estrotech OÜ. Sama suur osalus on firmas sama laboriga seotud robootikaaktivistil Heilo Altinil.

Kogu avalik info väidab, et Estrotechi puhul on tegemist koolirobotitega tegeleva väikeettevõttega. Käive on aga muljet avaldav: pea pool miljonit eurot aastas.

Selgub, et IMSi labori juhataja eraäri mitmesaja tuhande eurone teenistus pärineb muu seas... IMSi laborist.

Salapärane ja väärtuslik hange

2016. aastal korraldas TÜ riigihanke, mille raames sõlmitud lepingute hinnatav väärtus on 550 000 eurot. Avalik info konkursi kohta on napp. Pole kirjas ei instituuti, kes kaupa tellib, ega põhjust, miks seda hanget vaja läheb. Ainuke infokild on «Mehhatroonika komponentide ostmine ja 3D detaili printimise teenuse tellimine».

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles