Muinsuskaitseamet soovitab säilitada Kadriorus asuva raudbetoonposti (3)

BNS
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: MADIS LEPAJÕGI / PM/SCANPIX BALTICS

Elektrilevi ja muinsuskaitseamet on mõlemad arvamusel, et Kadriorus Poska tänaval asuv raudbetoonist post on niivõrd omanäoline, et see tuleks tulevate põlvede jaoks säilitada ning vastav ettepanek on esitatud ka Tallinna linnale. 

Elektrilevi kommunikatsioonijuhi sõnul on tegemist on betoonpostiga aastast 1928 ning eriline on see selle poolest, et teadaolevalt ei ole Eestis säilinud betoonist elektrimaste, mis oleksid tehtud enne Teist maailmasõda. Betoonmaste hakati paigaldama alates 1960. aastatest.

Posti materjali erilisust kinnitas ERRile ka muinsuskaitseameti restaureerimisnõunik Artur Ümar.

«Post on raudbetoonist ja on veel ainuke, mis on selles lõigus säilinud. Kindlasti väärtustab see kohalikku tänavaruumi,» lausus Ümar.

Otsuse, kas post väärib säilitamist, peab Liigi sõnul tegema varsti. «Säilitamise küsimus on aktuaalne, kuna tegelikult on plaanis antud tänaval elektrivõrgu renoveerimistööd, kus mitmed liinid lähevad maa alla. Meie soov on ajalooline mast säilitada ka olukorras, kus see elektriliinide kandmise funktsiooni enam ei täida,» märkis ta.

Ümara sõnul on Tallinna tänavatel veel tsaariajast pärit ning Krulli ja Ilmarise tehases valmistatud poste, kuid need on valmistatud malmist. «See betoonist post peaks olema minu teada eestiaegne. Vanemad malmpostide kihistused, mis meil on säilinud, on ikkagi tsaariajast, mõned võivad olla ka 19. sajandi lõpust,» rääkis ta.

Muinsuskaitsemeti ettepaneku järgi peaks Tallinn selle tänavaposti projektides ja Kesklinna üldplaneeringus märkima kui väärtusliku üksikelemendi, mis tuleb säilitada. Riikliku kaitse alla pole posti kavas võtta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles