Viola Murd: milleks meile sisekaitse reserv? (2)

Copy
Pronksiöö. 
Pronksiöö. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Meil on vaja valmis olla mastaapseteks kriisideks, kirjutab pääste, kriisireguleerimise ja rahvastikutoimingute asekantsler Viola Murd. 

Eestis on turvaline elada. Minevikku vaadates on siiski juhtunud kahetsusväärseid ja rohkete kannatanutega õnnetusi. 1994. aastal uppus reisilaeval Estonia 852 inimest. 2010. aastal jättis torm Monika 600 inimest Padaorus lumme. Õpime mineviku ja ka teiste kogemustest. Nüüd teame, et tsiviilkriisid võivad üle minna ka tõsisemaks olukorraks. Ühtlasi ei ole kriisi algusfaasis alati võimalik teada, kas probleem on tekitatud tahtlikult või mitte.

Kriisid võivad kesta kauem, osalisi võib olla rohkem ja seega peame olema valmis kiiresti, otsustavalt ja olukorrale vastavalt reageerima. Prantsusmaal toimunud kollavestide rahutused näitasid, et meeleavaldajad on valmis tänavatel olema nädalaid. Samas on vaja politseil ja päästel lahendada ka tavasündmusi. 2007. aasta aprillis vandaalitsesid pronksiööl Tallinnas organiseeritult ligi 1500 inimest, Venemaa propagandal oli selles oma osa. Krimmi poolsaare okupeerimine oli näide varjatud agressioonist kriisi algfaasis. Selliste kriisidega toimetulekuks ei piisa tavajõududest ja sisekaitse ülesannete täitmisel ei pruugi olla võimalik kasutada ka kaitseväe ja Kaitseliidu abi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles