Keeleinspektsiooni juht: kullerite ja autojuhtide kontrolli tuleks karmistada (5)

Postimees
Copy
Ilmar Tomusk
Ilmar Tomusk Foto: SCANPIX

Keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk tõdes vastukajana kultuuriminister Tõnis Lukase arvamusavaldusele, et kaebusi vähese eesti keele oskusega teenindajate kohta tuleb inspektsioonile üha enam ning nende kontrolli tuleks tugevdada, ent asutusel napib inspektoreid.

«Ma olen mõelnud, et kui me saaksime kaks uut ametikohta järgmisel aastal täita ja ülejärgmisel veel võib-olla kaks, siis tasapisi oma ressurssi suurendades kui jõuaksime 25-30-ni, et see oleks juba päris hea,» ütles ERRile Tomusk, kelle juhitud asutuses töötab praegu kümme keeleinspektorit.

Teisipäeval rääkis kultuuriminister Tõnis Lukas Vikerraadios, kuidas teda häirivad keeleoskamatud teenindajad, taksojuhid ja toidukullerid ning soovitas inimestel sellistest olukordadest teatada, ühtlasi pakkus ta välja, et võib-olla peaks keeleinspektsioonile õigusi juurde andma.

Tomuski sõnul saavad nad iga nädal paarkümmend kaebust, valdavalt tuleb kaebusi eestikeelse teenindamise puuduse kohta ning inspektsioonile ei anna tööd mitte ainult hiljuti Eestisse saabunud inimesed, aga ka noored kooli lõpetanud ja peamiselt vene keelt rääkivad inimesed.

«Tuleb hästi palju viimasel ajal kaebusi toidukullerite ebapiisava keeleoskuse kohta või võiks isegi öelda, et täieliku mitteoskamise kohta,» rääkis ta, lisades, et «kõige rohkem pigistab king Tallinnas ja Harjumaal, sest et erinevate teenust pakkuvate inimeste osakaal suureneb siin kõige kiiremini ja siin on ka kõige rohkem erinevaid kullerteenuseid, taksoteenuse pakkujaid ja nende kontroll on see, mida tuleks tõenäoliselt tugevdada». 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles