Kaitsja katse taandada Tallinna Sadama protsessi kohtunikku ebaõnnestus (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Tallinna Sadama eksjuht Ain Kaljurand (paremal) ja kaitsja Paul Keres Harju maakohtus.
Tallinna Sadama eksjuht Ain Kaljurand (paremal) ja kaitsja Paul Keres Harju maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna Sadama endise juhatuse esimehe Ain Kaljuranna kaitsja vandeadvokaat Paul Keres esitas täna taotluse kohtuniku taandamiseks. Rahvakohtunikud Kerese taotlust ei rahuldanud ja seega jätkab kohtunikuna Kristina Väliste.

Keres polnud rahul kohtunik Kristina Väliste neljapäeval langetatud otsusega mitte rahuldada taotlust nõuda Tallinna Sadamalt kohtuprotsessi jaoks välja lisadokumente. Keres tahtis Tallinna Sadamalt saada lepingute ettevalmistamisega seotud dokumente, mis puudutavad protsessi osalistega sarnaseid lepingupartnereid.

Keres tahtis näidata, et see, mida prokuratuur heidab ette altkäemaksu vastuteenena Ain Kaljurannale, kujutas endast tegelikult täiesti tavalist Tallinna Sadama praktikat. Kohtunik asus aga seisukohale, et selliseid tõendeid ei ole menetluses vaja.

Kerese taotlust taandada kohtunik Kristina Väliste toetasid kõik teised protsessi osaliste kaitsjad.

Kohtuniku taandamise üle pidid otsuse langetama rahvakohtunikud Vladimir Simagin, Peeter Kaasik ja Andres Hunt. Otsus kohtuniku taandamise kohta tuleb langetada kohe ja otsus ei kuulu vaidlustamisele.

Kui kohtunik Väliste oleks taandatud, tähendanuks see, et 7. mail alanud kauaoodatud protsess on tagasi alguses.

Riigiprokuratuur süüdistab Allan Kiili ja Ain Kaljuranda aastatel 2005–2015 suures ulatuses altkäemaksu võtmises ja rahapesus. Kohtu all on ka Tallinna Sadama hooldusosakonna endine juhataja Martin Paide, ettevõtjad Eno Saar, Tõnis Pohla, Üllar Raad, Sven Honga, Toivo Promm ja Jan Paszkowski ning ettevõtted HTG Invest AS ja Keskkonnahoolduse OÜ.

Kohtu all oli ka ärimees Valdo Õunap, kuid tema läks prokuratuuriga kokkuleppele. Harju maakohus mõistis Õunapi mai lõpus altkäemaksu vahendamise ja rahapesu eest 2,5 aastaks tingimisi vangi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles