Uus aretuskeskus ei jää viimaseks

Teele Üprus
Copy
Jõgeva alevikus avati Eesti Taimekasvatuse Instituudi uus aretuskeskus.
Jõgeva alevikus avati Eesti Taimekasvatuse Instituudi uus aretuskeskus. Foto: Teele Üprus

Loodan, et sellised avamispeod ei toimu kord 35 aasta jooksul nagu siiani, vaid nüüd hakkab neid tihemini olema,” sõnas Eesti Taimekasvatuse Instituudi direktor Andre Veski­oja läinud nädalal Jõgeva alevikus uue aretuskeskuse hoone avamispeol.

Aretuskeskuses on koos kõik vajalikud ruumid suvinisu-, talinisu-, odra-, kaera- ja rukkisortide aretamiseks, lisaks on majas kaunviljade ja õlikultuuride rühmad. „Meie kliima on muutumas – 20 aastat tagasi ei kujutanud me ette, et kasvatame praegu Eesti põldudel näiteks bataati, sojauba või kikerhernest. Samuti ei tea me, mida 10–20 aasta pärast kasvatatakse. Kuid see maja võimaldab meil selleks paremini valmistuda,” rääkis Veskioja.

Maaeluminister Mart Järviku hinnangul on uue hoone avamine ETKI katse- ja analüüsivõime arengus suur samm, kuna võimaldab aretada Eesti kliimasse sobivaid sorte ja seeläbi kasvatada teravilja eksporti.

Jõgeva alevikus avati Eesti Taimekasvatuse Instituudi uus aretuskeskus, vasakul ETKI direktor Andre Veskioja, paremal maaeluminister Mart Järvik. FOTO:
Jõgeva alevikus avati Eesti Taimekasvatuse Instituudi uus aretuskeskus, vasakul ETKI direktor Andre Veskioja, paremal maaeluminister Mart Järvik. FOTO: Foto: Teele Üprus

Kuid äsja valminud uus hoone ei tohiks jääda viimaseks. „Praegu on eesmärk järgmise viie aastaga ehitada kolm uut hoonet, et kõik teadlased teadusloomet soodustavatesse tingimustesse saada,” ütles Veskioja.

Ta seletas, et uue aretuskeskuse taha soovitakse 2000ruutmeetrist viilhalli, kuhu tuleb katsekuivati aretusmaterjalide kuivatamiseks ja uue tehnika hoidmise võimalus. Samuti võiks ehitada veel ühe aretuskeskuse.

Ka uus peamaja võiks kerkida kompleksi lähedusse, sest vana maja rekonstrueerimine pidi uuest hoonest kallimgi olema. „Sinna võiks luua uusi tingimusi, näiteks ei tegele me praegu üldse robootika ega infotehnoloogia lahendustega, mida võiksime põllumajandusse viia,” täpsustas mees.

ETKI aretuskeskuse hoone valmis kuu aega enne ehitustähtaja lõppu. 1120ruutmeetrise hoone ehitushind oli 1,9, miljonit eurot. Sisseseade maksab 1,2 miljonit. Avamispäeval oli veel suur osa sisseseadest puudu, kuid Veskioja sõnul saabub see kuu aja jooksul. „Kõige viimased seadmed jõuavad detsembri keskpaigas, kuid töö saab alata juba lähima kuu jooksul,” lisas ta.

Jõgeva alevikus avati Eesti Taimekasvatuse Instituudi uus aretuskeskus. FOTO:
Jõgeva alevikus avati Eesti Taimekasvatuse Instituudi uus aretuskeskus. FOTO: Foto: Teele Üprus
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles