Päevapopp: juurseller, viigimari ja pihlakas

Britt Rosen
Copy
Hõrk magustoit: viigimarja-kitsejuustuvorm.
Hõrk magustoit: viigimarja-kitsejuustuvorm. Foto: Mihkel Maripuu

Kui kogu sügissaak näibki olevat igal võimalikul moel ära proovitud või purki pandud, võib ometi leiduda mõni oma- või välismaine hooajavili, mis on veel lõpuni avastamata. Nami-Nami toiduportaali juht Pille Petersoo jagab vaimustust suuremat tähetundi ootava juurselleri, vahemerelise viigimarja ja koduse pihlaka vastu.

Kõige suuremat sümpaatiat tunneb Eesti vanima ja mõjukaima toiduportaali Nami-Nami asutaja Pille Petersoo juurselleri vastu. See pähklise maitse ja tummise sisuga juurvili on tema tänavusügisene köögihitt – mugul sobib paljudesse roogadesse, see pole pirtsakas ega nõua kuigi keerukat kokanduslikku kohtlemist, põhjendab ta.

Muu hulgas on Petersoo küpsetanud juursellerist ahjufriikaid, praadinud seda paksude steikidena võis, teinud gratääni, grillinud. Juursellerist saab teha ka midagi ahjusaiade stiilis, ainult et saia asemel on toekad sellerirattad, peal koorikuga kitsejuust, sorts oliiviõli ja veidi soola-pipart. Kooslus tahab 15–20 minutit 200-kraadises ahjus küpseda. Samuti võib jämedalt riivitud toorest juursellerist segada toorsalati, lisades sinna majoneesi, tibakese Dijoni sinepit, tilga sidrunimahla, peterselli ja soola-pipart.

Ent kõige maitsvam ja kreemjam jääb mugul Nami-Nami perenaise arvates tervelt küpsetatult – selle valmistamisviisi leidis ta hiljuti, kui otsis taimset ja rustikaalset pearooga Saaremaa toidufestivali Maasilinnuse õhtusöögiks, kus kuus naiskokka, tema nende seas, süüa tegid. Kahlates üleilmse kokanduskuulsuse, Iisraeli juurtega Yotam Ottolenghi menüüs, ta selle leidiski – too pakub seda oma Londoni restoranis Nopi. Ka tähtkokk Jamie Oliver ahvatleb juursellerit tervelt küpsetama, nimetades rooga krobelise ja juurekribalatega kaetud koore pärast zombi ajuks ning sobitades seda kukeseene-kruubihautisega. Rootsi ajakirjanduses on madala süsivesikutesisaldusega juurvilja soovitatud tervelt küpsetada traditsioonilise jõulusingi asemel, kattes selle enne ahjupanekut sinepi-riivsaia paneeringuga nagu singigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles