PPA: enamik võltsitud Eesti passe on avastatud Kreekast

Agaate Antson
, reporter
Copy
Eesti kodaniku pass
Eesti kodaniku pass Foto: Arvo Meeks

Paar nädalat tagasi kirjutas Postimees kolmest võltsitud Eesti passiga türklasest, kes Hollandis Groningeni lennujaamas vahistati. Politsei- ja piirivalveameti (PPA) andmetel avastati möödunud aastal võltsitud Eesti reisidokumente tervelt 80 korral. 

«Võltsitud dokumentide (passid, isikutunnistused, viisad, elamisload) avastamistest riikide piiridel otseselt teavitamise kohustust võltsitud dokumendi riigi ametivõimudele ei ole,» selgitas PPA ​teabehaldusbüroo juht Ivo Kolk.

Sellegipoolest saab Kolgi sõnul Eesti riik teada, et meie dokumente on võltsitud  integreeritud piirihalduse raames riikidevahelise koostööna. Riigid teavitavad võltsingutest üksteist kas hoiatusteadetega või iFADO (False and Authentic Documents Online ehk üleeuroopaline ehtsate ja võltsitud dokumentide infosüsteem) kaudu.

«Sarnaselt teavitab ka PPA oma koostööpartnereid Eestis või Eesti piiril avastatud dokumentidest,» kinnitas Kolk.

FRONTEX (Euroopa Piiri- ja Rannikuvalve Amet) allikatel avastati 2018. aastal Euroopa Liidu liikmesriikide piiril ligikaudu 80 võltsitud Eesti reisidokumenti, millest enam kui pooled olid passid.

«Enamasti kasutasid võltsitud Eesti reisidokumente Iraani ja Iraagi kodanikud, vähemal määral ka Albaania, Afganistani, Süüria ja Türgi kodanikud,» selgitas Kolk ja lisas, et kõige rohkem ehk tervelt 31 korral avastati võltsitud Eesti dokumente Kreekas.

Passivabrikud

Käesoleval aastal on PPA-d teavitatud võltsitud Eesti reisidokumentidest (passid, ID kaardid) kolmel korral. Avastatud võltsitud Eesti passidel on tuvastatud ühiseid jooni, mis viitavad Kolgi sõnul võimalusele, et dokumendid on valmistatud samas «passivabrikus».

Liikmesriikide politsei ja Europoli ühisoperatsioonide käigus on viimasel ajal kinni peetud kuritegelikke gruppe Kreekas, kust pärineb ka enamik Eesti passide võltsinguid. 

PPA kinnitusel on mitu «passivabrikut» avastatud ka Ühendkuningriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles