Ruth Kalda ja Marta Velgan: aeg kuulata noori arste (1)

Copy
Pärnus arutleti perearstinduse tuleviku üle. FOTO: Urmas Luik
Pärnus arutleti perearstinduse tuleviku üle. FOTO: Urmas Luik Foto: Urmas Luik

Vanasti oli polikliinikute süsteem toimiv ning peaksime sinna tagasi pöörduma? Perearstid nii ei arva. Ka ei ole praegune perearstist ettevõtja mudel ainuvõimalik, kirjutavad TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi juhataja Ruth Kalda ja noor perearst Marta Velgan. 

Viimaste kuude vältel on perearstiabi teema pidevalt esiplaanil: järjepanu on luhtunud konkursid erruläinud perearstide asendamiseks. Terviseameti tegevus olukorra lahendamiseks – omavoliline patsientide jagamine ümberkaudsete perearstide nimistutesse – on pälvinud nii perearstide, patsientide kui avalikkuse hukkamõistu. Seda olukorda on hakatud kutsuma perearstikriisiks.

Allakirjutanutel on tekkinud aga küsimus, miks kümme aastat ette prognoositu ikkagi kriisi jõuab, nii et kroonilise probleemiga lõpuks haiglasse joostakse. Tegemist ei ole kujundliku väljendi, vaid tegelikkuse peegeldusega, sest sotsiaalministeerium on otsesõnu lubanud, et haiglad peavad vajadusel perearstide töö enda peale võtma.

Perearstid on aastaid osalenud ministeeriumi kokku kutsutud esmatasandi jätkusuutlikkuse töögrupis, kus maapiirkondade probleemid, väikeste kohtade perearstipõud, perearstkonna vananemine on kõne all olnud pikka aega.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles