Inspireerib miljoneid (36)

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Foto: Andrus Peegel

Noor aktivist Greta Thunberg on inspiratsiooniallikas. Tema algatatud kliimastreigid on suutnud aastaga tõmmata miljonite inimeste tähelepanu kliimamuutusele ja keskkonnakriisile – kõige tõsisemale kriisile inimkonna ajaloos. Noored inimesed tulevad tänavale. Thunberg on käima lükanud rahvusvahelise ja rahumeelse protesti rohujuure tasandil. Üha rohkem noori on kliimakriisi tõsidusest aru saanud.

Sest praegu sõltub veel inimeste käitumisest, kas kõige hullem ära hoitakse või mitte. Ning seetõttu võibki selgelt näha, kuidas Thunberg ja teised tegutsevad nii, nagu oleks kaalul kogu (nende) tulevik – sest just täpselt nii see ongi. Kuna halvim on veel ära hoitav, tuleb tegutseda kohe, et vähendada kasvuhoonegaaside heitmeid; teha absoluutselt kõik endast olenev, et keskmise temperatuuri tõus ei ületaks 1,5 kraadi. Kui jääda veel 1,5 kraadi piiresse, on katastroofi tagajärjed tunduvalt leebemad.

Selline lähenemine võib mõjuda ehmatavalt või kompromissitult, aga panused ongi kõrged. On ju praegused lapsed ja noored just need, kes saavad kliimakriisi kõige räigemaid mõjusid veel oma elu jooksul valusalt tunda. See on ilmselt ka põhjus, miks Thunbergi sõnum nii paljudega resoneerib.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles