EKRE liige küsis ERRi uue maja kavandi autoritelt 10 000 eurot (12)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Endel Oja.
Endel Oja. Foto: Erakogu

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) uue telemaja ideekonkursi tänavu kevadel võitnud Kadarik Tüür Arhitekte tabas suvel üllatus, kui EKRE toonane liige ja erakonna majandusprogrammi toimkonna juhataja Endel Oja esitas ettevõttele 10 000 euro suuruse arve arusaamatu sisuga konsultatsiooniteenuse eest.

Kadarik Tüür Arhitektide esindaja Ott Kadarik rääkis ERRile, et temaga võttis juuli alguses ühendust Endel Oja, kes soovis osutada konsultatsiooniteenuseid seoses ERRi uue maja ehitusliku projekteerimisega ning käis seetõttu korduvalt arhitektibüroos hoone ehitamise teemal arutlemas. 

Kuigi arhitektibüroo ei näinud mingisugust vajadust konsultatsiooniks, esitas Endel Oja sellele vaatamata konsultatsiooni eest arve oma ettevõttelt Astrohouse OÜ summas 10 000 eurot, millele lisandus käibemaks.

Endel Oja ütles ERRile, et ühtpidi vastab Kadariku väidetu tõele, sest ta on väikeettevõtja ja tegeleb kinnisvaraga ning tal oli infot selle kohta, et otsustamine ERRi uue telemaja üle on keeruline ja riigil raha vähe, samas tunnistab ta, et käitus valesti.

«Tunnistan, et kokkuvõttes, olles EKRE liige ja majandustoimkonna juht, tegin valesti - loomulikult ma ei kasutanud mingeid kontakte EKREs, keegi ei teadnudki sellest, see oli puhtalt minu kui väikeettevõtja initsiatiiv,» kinnitas Oja, kes lahkus erakonnast tänavu 18. septembril.

Oja sõnul kutsus erakonna juhatus ta välja ja tegi talle ettepaneku välja astuda, mida ta samal koosolekul ka tegi, kuid seda, kas erakond teatas juhtunust ka politseisse, ei osanud Oja öelda.

Endel Oja sai EKRE liikmeks 2017. aasta sügisel. Enne seda kuulus ta kolm aastat toonasse IRLi, mis praegu kannab nime Isamaa.

Endine riigiprokurör, MTÜ Korruptsioonivaba Eesti juhatuse liige Steven-Hristo Evestus ütles intervjuus «Aktuaalsele kaamerale», et Endel Oja tegevust tuleks analüüsida ja kaaluda seejuures, kas teda tuleks karistada.

«Eks tihtipeale lahendatakse selliseid lugusid sellega, et inimene väljub mängust ja pole ka probleemi. Aga ma arvan, et siin tasub tõsiselt mõelda selle üle, kas see oli lihtsalt sellega kõrvaldatav probleem, kas on õige ministritel öelda, et teema ei ole enam üleval ja küsige tema käest. Tegelikult ma arvan, et see tegevus vajab analüüsi ja isegi kaalumist, kas vajaks ka võimalikku karistamist,» rääkis Evestus ja lisas, et õiguskaitseorganid on vabad selle üle otsustama.

Valitsuskabinet leppis tänavu 15. augustil kokku kinnisvarainvesteeringud lähiaastateks ja teatas, et Eesti Rahvusringhääling saab 22 miljonit eurot, et ehitada uus tänapäeva nõuetele vastav telekompleks.

ERRi praegune telekompleks aadressidel Gonsiori 27 ja Faehlmanni 12 ei vasta ohutusnõuetele, selle energiakulu on suur ning hooned ebafunktsionaalsed ja amortiseerunud. Nüüdisaegse tehnoloogiaga telekompleks kerkib praeguse Uudistemaja ja Raadiomaja, Gonsiori 21 ja Kreutzwaldi 14 kinnistute vahel olevale tühjale platsile.

Uue telemaja rajamisega moodustab ERR juba olemasolevate hoonetega Kreutzwaldi tänava veeres ühtse terviku. Uude telemajja on kavandatud üle 400 töökoha. Vana telekompleks on plaanis müüa ning sellest saadavat tulu kasutada samuti uue kompleksi rajamisel.

Telemaja arhitektuurikonkursi võitjaks osutus arhitektuuribüroo Kadarik Tüür Arhitektid OÜ kavand «Roheline lina», mille autoriteks on Ott Kadarik, Mart Kadarik, Mats Põllumaa, Indrek Rünkla, Tanel Trepp ja Mihkel Tüür. Uue telekompleksi ehitust rahastatakse aastatel 2020 kuni 2023. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles