Õiguskantsler nõuab: lapsi vedavates bussides peavad olema turvavööd

Agaate Antson
, reporter
Copy
Turvavöö bussis
Turvavöö bussis Foto: Elmo Riig / Sakala

Õiguskantsler Ülle Madise saatis riigikogu majanduskomisjoni esimehele Sven Sesterile märgukirja palvega lapsi vedavatele bussidele kehtestada turvavöö kohustus. Praegu on endiselt paljudel lapsi vedavatel maaliinidel, koolibussidel ja lastega seotud tellimusvedudel igasuguse turvavarustuseta bussid.

Õiguskantsleri poole pöördusid lapsevanemad murega, et lapsi sõidutatakse ekskursioonidele ja kooli ebaturvaliste bussidega, millel turvavööd puuduvad. Ometi on maanteekiirusel või libedal teel bussis turvavööd kinnitamata sõitmine vaieldamatult ohtlik.

Probleemi ulatuse selgitamiseks palus õiguskantsleri büroo valdadelt ja linnadelt teavet laste vedamiseks kasutatavate busside kohta ning. Kuigi paljudes omavalitsustes olid bussid turvalised, leidus endiselt ka neid, kus lapsi veetakse turvavöödeta bussideta.

Praegu kehtivad seadused ei sea kohustust, et bussides peaksid turvavööd olema. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kinnitusel ei ole seadusemuudatust praegu ka kavas. Seega palub õiguskantsler nüüd, et asulavälistel teedel kehtestataks seaduses turvavöö olemasolu nõue.

«Kõigi bussisõitjate turvalisuse tagamiseks palun kehtestada seaduses nõue, et asulavälisel teel sõitvates bussides peavad olema turvavööd,» kirjutas õiguskantsler majanduskomisjonile.

Juhul kui kõiki reisijaid puudutavate nõuete kehtestamine ei ole kohe võimalik, tuleks Madise hinnangul esmajoones kaitsta lapsi. Seega palub õiguskantsler kaaluda turvavööde olemasolu nõude kehtestamist asulavälisel teel sõitvatele:

a) koolibussidele;

b) lasteekskursiooniks tellitavatele bussidele (õigusaktides nimetatakse seda lasterühma juhuveoks)

c) liinibussidele, millega sõidavad peamiselt lapsed ning mille marsruut kulgeb enamjaolt asulavälisel teel.

Majanduskomisjonil on aega õiguskantsleri kirjale vastata kuni 1. novembrini. Loe täismahus pöördumist SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles