Intsident Vahipataljonis: tegevväelane sundis püstoliga sihtides ajateenijat käsi taskust välja võtma (22)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Püstol.
Püstol. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu mais toimus Vahipataljonis vahejuhtum, kus väeosa veebel sihtis ajateenijat püstolist eesmärgiga sundida alluvat käsi taskust välja võtma.

Kaitseväe peastaabi pressijaoskonna ülem major Arvo Jõesalu ütles Postimehele, et tegevväelane sihtis mõne sekundi vältel ajateenijat laadimata ja laskemoonata püstolist. «Tegemist oli emotsiooni ajel tehtud ülimalt kahetsusväärse vale otsusega, millega tegevväelane lootis mõjutada ajateenijat käsi taskust välja võtma,» märkis Jõesalu.

«Sõjaväepolitsei alustas juhtumi kohta distsiplinaarjuurdluse millega tuvastati, et pandi toime distsiplinaarsüütegu ning tegevväelast karistati rahatrahviga,» ütles Jõesalu.

Tegevväelane vestles isiklikult ka juhtumi teiseks osapooleks olnud ajateenijaga ning vabandas oma käitumise eest. Jõesalu sõnul on tegevväelane oma rikkumisest aru saanud ning kahetseb selle toimepanemist.

Karistada saanud tegevväelasel puuduvad varasemad distsiplinaarkaristused.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõuniku Kaarel Kallase sõnul prokuratuur hindas, kas tegemist võis olla ähvardamisega karistusseadustiku mõttes ning leidis, et antud olukord seda siiski ei olnud.

«Ähvardamine kui kuritegu eeldab lisaks tavakeele mõttes ähvardamisele ka seda, et kannatanul ning ka nö tavalisel kõrvaltvaatajal on alust arvata, et ähvardus võidakse täide viia. Antud juhul kinnitasid nii ajateenija, keda sihiti, kui ka temaga samas ruumis olnud teised ajateenijad, et nad ei uskunud, et veebel oleks võinud neid päriselt tulistada,» ütles Kallas.

«See ei tähenda loomulikult, et selline käitumine oleks lubatav – tegemist ei olnud küll kuriteoga, kuid prokuratuurile teadaolevalt karistati relvaga valesti käitunud kaitseväelast distsiplinaarkorras,» lisas Kallas.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles